6. juli 2020
Martin Kleisberg
Foto: Martin Kleisberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Hvordan vil Albertslund Kommune sikre sunde frokostordninger til daginstitutionerne?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Hvordan vil Albertslund Kommune sikre sunde frokostordninger til daginstitutionerne?
Debat Albertslund Posten - 03. juni 2020 kl. 06:00
Af Marianne Vilsbøll Jacobsen, formand for Kost- og Ernæringsforbundet i Region Hovedstaden:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kommunalbestyrelsen besluttede 26. maj at gennemføre de besparelser, der var lagt ind i budgetaftalen for 2020. Beslutningen betyder, at frokostordningerne fra oktober i år er fuldt forældrebetalte. Det kan man have sine meninger om i forhold til ulighed i sundhed.

arrow Læs også: DEBAT: Svar på læserbrev om frokostordning

Forløbet fra budgetaftalen frem til fastlæggelsen af rammerne for frokostordningen giver dog størst anledning til forundring. I den oprindelige budgetaftale er det aftalt, at der frem til marts 2020 skulle ses på alternative løsninger.

Køkkenpersonalet i kommunens daginstitutioner tilbød at bidrage konstruktivt med deres viden og erfaringer, som de har fra de mange år, madordningen har været en del af tilbuddet i daginstitutionerne. Desværre sidder de med en oplevelse af, at processen frem til beslutningen har været en lang skrivebordsøvelse uden inddragelse af deres store faglige indsigt på området.

Jeg er forundret over, at en så stor beslutning kan træffes uden at lytte til dem, der arbejder med kerneopgaven. Særligt set i lyset af, at indførelsen af forældrebetalt frokostordning har store konsekvenser for køkkenpersonale, børn, forældre og det pædagogiske personale.

Jeg noterede mig, at der fra flere sider i kommunalbestyrelsen på mødet blev stillet spørgsmålstegn til grundlaget for den månedlige takst på 461 kr.

Sammenlignet med bl.a. Ballerup, Ishøj og Glostrup er der tale om en meget lav takst, der kan have store konsekvenser for kvaliteten af den nye frokostordning. Beløbet skal dække omkostninger til både løn og råvarer.

Beregninger viser, at med denne lave takst, vil der skulle reduceres så meget i køkkenpersonalets ugentlige timetal, at det for nogles vedkommende ikke længere giver mening at blive i jobbet.

Spørgsmålet er, om forældrene tror på, at serviceniveauet kan holdes?

Og hvordan vil Albertslund Kommune sikre, at der fremover er velkvalificeret personale til at løfte opgaven med at producere et sundt frokostmåltid til de kære små?

Jeg er glad for, at politikerne besluttede at finde økonomiske midler til de øvrige mellemmåltider. Det åbner muligheden for at se på beslutningen med friske øjne - og meget gerne med involvering af den kostfaglige viden, før det er for sent.

Med sin beslutning om forældrebetalt frokost spiller kommunen højt spil med sit ry som rollemodel.

De kommunale madordninger er nærmest født i Albertslund, hvor man siden midten af 70'erne har serveret mad i daginstitutioner.


KONTAKT OS

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?