26. september 2020
Det beskårne træ på randager. Foto: Ebbe Rand Jørgensen
Det beskårne træ på randager. Foto: Ebbe Rand Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Hærværk med motorsav ved Randager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Hærværk med motorsav ved Randager
Opdateret 29. juni 2020 kl. 08:19
Debat Albertslund Posten - 29. juni 2020 kl. 08:15
Af Ebbe Rand Jørgensen, Galgebakken Torv 7-9a. Medlem af Enhedslisten

Et stort gammelt bøgetræ er blevet udsat for en voldsom og brutal beskæring. Det har åbenbart stået i vejen for byggeriet af seniorboligerne ved Randager.

arrow Læs også: Debat: Bøgetræet har mistet værdi efter beskæring

Beskæringen er tydeligvis ikke lavet af en fagperson. Resultatet er at et stort og flot gammelt træ er blevet underligt skævt og uharmonisk. Det har mistet store dele af kronen i den ene side. Og det bliver næppe kønnere når træet sætter nye skud for at genoprette balancen.

Jeg undrer mig. Er dette virkelig sket efter kommunens anvisninger?

Lokalplanen overtrådt.
Træet er i lokalplanen udpeget som bevaringsværdigt. Sådan uden videre at udsætte det for en ødelæggende beskæring må altså siges at være en overtrædelse af lokalplanen og dermed ulovligt. I lokalplanen (side 9) er det nøje beskrevet hvad man må og ikke må:

"Lokalplanen fastsætter krav om bevarelse af bøgetræet ud mod Herstedvestervej.(––-) Bøgetræets krone er sat forholdsvis lavt, hvilket kan betyde behov for opstamning allerede forud for byggeri og senest når der skal være færdsel på bebyggelsens sti.

Opstamning skal gøres "nænsomt" efter anvisning fra Albertslund Kommune."

Jeg kan ikke genkende en "nænsom" opstamning.

Men jeg synes også at det er underligt at lave en lokalplan, der vil bevare et smukt træ og samtidig ikke sørge for at lægge bygningerne så træet er til daglig glæde for beboerne og andre, der færdes i området. Som det nu er vil træet være til evig irritation for de nærmest boende. De skal oven i købet belemres med et træ, som har mistet sin skønhed og som efterhånden vil blive præget af forfald.

Jeg tror at de på rådhuset helt har fejlvurderet hvad det er for et træ. På lokalplanens kortbilag 6 er der tegnet et træ med en krone, som ikke berører bygningerne. Virkelighedens træ har en meget stor krone, som der ikke er gjort plads til i planen. Det er en fejl, som får betydning for kvaliteten af det endelige byggeri.

Hvordan sikre bevaringsværdige træer?

Det kunne være interessant at vide hvor gammelt træet er og om det kunne have været bevaret i mange år frem. Lokalplanen (side 9) skriver:

"Bøgetræet vurderes til at være over 20 år, har en naturlig vækstform med næsten symmetrisk krone, uden tegn på sygdom og derfor vurderes til at kunne leve mindst 25 år endnu."

Jeg tror at træet er meget ældre end de 20 år. Et bøgetræ, der ikke bliver skadet eller udsat for en ødelæggende beskæring kan blive op til 250 år.

Tænk hvis træet ikke var blevet ødelagt. Så ville tipoldebørnene kunne glæde sig over et smukt træ mange år efter at bulldozerne har fjernet det sidste betonaffald fra de nedrevne gamle seniorboliger.

Trist at vi har en kommune som ikke lægger vægt på at bevare naturarven. Jeg synes at det er vigtigere med varige værdier end kortsigtede økonomiske gevinster.

Nu skal kommunen i gang med at planlægge fængselsgrunden. Her er en hel park med gamle bevaringsværdige træer. Hvordan kan vi sikre at de bevares. Det er åbenbart ikke nok at skrive det i lokalplanerne?

arrow DEBAT: Svar på indlæg om træ ved Randager
01. juli 2020 kl. 06:46 Opdateret: kl. 09:54

KONTAKT OS

Har debatten om sexisme taget overhånd?