18. maj 2021
kim wendt
Foto: kim wendt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Flere kloge hænder i Albertslund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Flere kloge hænder i Albertslund
Debat Albertslund Posten - 26. april 2021 kl. 14:00
Af Rasmus Henriksen og Vivi Nør Jacobsen, medlemmer af SF, Albertslundvej 13:

På lørdag er det 1. maj - arbejdernes internationale kampdag - men der bliver færre og færre faglærte, og det er faktisk problem for hele samfundet.

arrow Læs også: DEBAT: Slut med tilbud til kloge hænder og krudt i numsen

Med et tal under landsgennemsnit, så vælger bare 18% af de unge i Albertslund i år at starte på en faglig uddannelse. Det til trods for at Kommunalbestyrelsen i Albertslund har vedtaget indsatsprogrammet "Stærke valg", der skulle bidrage til at flere får smag for den faglærte karrierevej. Noget tyder på at ordene har savnet handling.

Og det er ærgerligt, for AE Rådet har estimeret at vi kommer til at mangle 100.000 faglærte i år 2030. Dansk Arbejdsgiverforening skønner i omegnen af 75.-90.000. Uanset hvem der får ret, står vi som samfund med et problemet.

På nationalt plan har skiftende regeringer uden held forsøgt at få flere unge til at vælge håndværksfagene til. Senest har den socialdemokratiske regering, hævet målsætningen om, at 25% af en ungdomsårgang, skal vælge en faglig uddannelse til 30%. Men mål og ord gør ingen faglærte - det gør spændende uddannelser, der ikke udsultes økonomisk. Og tallene taler for sig selv: I mere end 10 år har andelen af unge der søger en faglært uddannelse ligget på ca. 19% og som sagt ligger vi i Albertslund nede på de 18%.

Det er tid til at handle. Et af de steder, der trænger til at tage alvorligt fat er i Folkeskolen, som er blevet akademiseret, og sammenhængen til og med håndværksfag er stort set fraværende. Det skal der ændres på, hvis 30 % af eleverne skal få smag for en fremtid som tjener, elektriker, SOSU eller snedker. Samtidig skal der sendes ressourcer ind i de tekniske skoler, som er blevet udsat for besparelse på besparelse over de seneste mange år.

Faktum er, at de unge i dag guides mod gymnasiet og det er blevet det oplagte valg for de unge og deres forældre. Men hvis Danmark skal kunne køre videre i vores grønne innovative førertrøje og realisere den grønne omstilling, så skal der være et ordentligt samspil mellem folk med lange uddannelser, og folk med kloge hænder, der kan føre deres ideer ud i livet og ind i konkrete produkter. Ambitionerne kalder dermed på dygtige faglærte.

Vi er engagerede i SF og i kampen for bedre faglige uddannelser, fordi vi som hhv. elektriker og akademiker ansat i en fagforening ved, at kloge hænder er mindst lige så afgørende for Danmarks fremtid, som flere universitetsuddannelser. Vi er også forældre og vil opfordre alle forældre til, at have et åbent sind over for muligheden for at se sin datter som fremtidens kok og sin søn som VVS'er frem for cand.mag. For fremtiden venter, og for unge med kloge hænder og en faglært uddannelse, vil den byde på store muligheder for job, gode karrieremuligheder og veje til mere uddannelse.


KONTAKT OS

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?