27. oktober 2020
"Cirkelkaffe-pige - logoet, som alle kender, på det høje tårn i Albertslund. Privatfoto
"Cirkelkaffe-pige - logoet, som alle kender, på det høje tårn i Albertslund. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Danmarks historie er truet af nedrivning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Danmarks historie er truet af nedrivning
Debat Albertslund Posten - 23. september 2020 kl. 07:01
Af Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur, Borgergade 111, København

I toget på vej mod København, er et af de sidste pejlemærker før hovedstaden et højt tårn i Albertslund. Man ser automatisk op, for dér, højt oppe hænger det berømte motiv af den sorte skønhed "Cirkelkaffe-pigen". Alle danskere kender hende, enten fra deres forældre eller bedsteforældres køkken - for nylig er hun blevet retro og moderne igen.

Det høje tårn er markør for Coop's administrations- og distributionsanlæg, der siden 1964 har forsynet mange Brugsen-, Kvickly-, Fakta- og Irmabutikker med varer.

Men nu er det snart slut. Endnu engang står vi overfor at miste et vigtigt eksempel på industrisamfundets historie. Coop Danmark vil nedrive og omdanne sit hovedkvarter til et nyt boligområde, kaldet Coop-byen.

Coops anlæg er et af de 25 industrianlæg, der af Slots- og Kulturstyrelsen i 2007 blev udpeget som industrisamfundets kulturarv, der har særlig betydning for Danmark og industrialiseringen. De 25 industrier fortæller tilsammen Danmarks industrihistorie fra 1840 til 1970. Udpegningen har ikke nogen juridiske konsekvenser for virksomhederne eller de kommuner, hvor de 25 industriområder er beliggende. Derimod ønskede styrelsen med udpegningen at understrege virksomhedernes betydning for den danske kulturarv og opfordrer til, at der ved den fremtidige udvikling i videst muligt omfang tages hensyn hertil.

Coop Danmark vil ganske vist beholde sit domicil på det 264.000 m2 store areal i Albertslund, men arealerne omkring domicilet skal omdannes til en ny bydel. Coop og Albertslund kommune har indgået en samarbejdsaftale i november 2019 og masterplanen for hele Coop-byen er netop godkendt til politisk behandling. Det samlede byggeri forventes gennemført inden for 10 år og kommer til at koste over 2 milliarder kr. Første fase er opførelsen af 380 lejligheder og rækkehuse umiddelbart vest for kontorbygningen på Roskildevej 65.

Realiseringen af denne plan betyder, at vi mister endnu et af de 25 udpegede industriområder af national betydning. Det er ikke blot ærgerligt, men understeger også, hvor sårbare disse områder er. Tænk bare på, hvordan det er gået med Carlsberg-byen, hvor meget er revet ned og den oprindelige historie er fuldstændig forsvundet i nybyggeri.

Jeg er selvfølgelig godt klar over, og har respekt for, at Coop tænker økonomi ind i deres overvejelser og kan også godt forstå, at det kan være fristende at gå vejen om nyt byggeri på bar mark.

Men, i stedet for endnu en omgang kønsløst nybyggeri, uden sjæl og historie, kunne det være spændende om Coop i stedet valgte at udskrive en konkurrence om, hvordan man kunne anvende nogle af områdets store lagerbygninger på en måde, der både sikrer udvikling og bevaring. På de eksisterende arealer findes kvaliteter i form af både historiske lagerbygninger og et væld af belægninger i høj kvalitet. Man kunne ombygge nogle de eksisterende lagerbygninger, med deres karakteristiske gridstruktur og konstruktioner, til boliger, overdækkende forretninger og fællesområder. Dermed kunne Coop føre fortællingen om firmaets udvikling og tilstedeværelse ind i fremtiden og gøre Coop til et fast forankret element i en længere historiefortælling om områdets fortid og fremtid.

Der er gode eksempler på, at industrisamfundets kulturarv kan anvendes som en ressource og attraktion i kommunernes planlægning og som et potentiale i turismestrategier og destinationsudvikling. Et nyligt eksempel er det "nye" Holmegaard Værk (tidligere Holmegaard Glasværk). Det fremstår som et samlet og velbevaret miljø med både produktionsbygninger, boliger, moseområdet/tørv som var forudsætningen for fremstillingen af glas. Produktionsudstyr, bl.a. den store glasovn, er bevaret og formidlet på en ny og spændende måde. Tilsammen illustrerer glasværkets bygninger og inventar i dag en udvikling fra mundblæst glas til fuldautomatisk produktion.

Realiseringen af et projekt, hvor industrikulturarven blev udviklet og bevaret, kunne blive attraktivt for såvel Coop, Albertslund og hele Danmark. Coop Danmarks historie er hele Danmarks historie. Fra brugsforeningerne på landet til et FDB med store ambitioner. Det ville passe fint ind i den historie, om Coop Danmark valgte at fortsætte dette gode arbejde gennem en udvikling og bevaring af centrallageret i Albertslund.


KONTAKT OS

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?