4. juni 2020
Foto: Henrik Seidenfaden.
Foto: Henrik Seidenfaden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Bæredygtig byudvikling på fængselsgrunden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Bæredygtig byudvikling på fængselsgrunden
Debat Albertslund Posten - 27. februar 2020 kl. 06:00
Af Henrik Seidenfaden, Albertslundvej 10
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Albertslund Kommune ønsker med god grund at være en klimavenlig kommune der gerne tager nye og vigtige initiativer til et fremme et mere bæredygtigt samfund.

Men Albertslund har desværre også gamle "klima lig" med i lasten. Byens største boligområder blev opført 1960erne og starten af 1970erne. Her var fokus i selve byggeprocessen desværre i flere graverende tilfælde rettet mod kvantitet fremfor kvalitet. Resultatet blev et utal af voldsomt klimabelastende renoveringer, spild af kasserede ubrugelige byggematerialer og langvarige store gener for beboerne. Dette kan vi naturligvis ikke gøre byens nuværende politikere ansvarlige for. Det er tid til at se fremad og finde nye måder at gøre tingene på.

Retter vi blikket mod fængselsgrunden er der her den måske største mulighed for at skabe en bæredygtig ny bydel der kan profilere Albertslund som grøn kommune.

Grunden indeholder grønne områder med høje gamle træer, to små søer og mange solide bygninger der er bygget i bæredygtige materialer, som sagtens holder mindst 160 år mere hvis de renoveres ordentligt.

En bygnings bæredygtighed måles som bekendt ikke udelukkende i et varmeregnskab men i en totaløkonomi hvor energien ti l fremstillingen af materialer og bygningens forventede holdbarhed også regnes med. Der er derfor gode grunde til at renovere i stedet for at rive ned og bygge nyt. Og er det ikke også på tide at vi i Albertslund finder andre og mere klimavenlige byggematerialer end beton?

Området ligger så tæt på station og indkøbsmuligheder at det sandsynligvis ikke er nødvendigt for alle fremtidige beboere på fængselsgrunden at have egen bil. Det er derfor oplagt at lade grønne områder dominere de ikke bebyggede arealer fremfor at anlægge store asfalterede parkeringspladser.

Lad os lære af fortidens forhastede billige byggerier og lad den nye bydel opstå gradvist i en mangfoldig blanding af nybyggede huse og renoverede gamle bygninger.

Meget tyder på at den kommende klimabevidste generation, som vi gerne skulle tiltrække som nye resursestærke borgere i Albertslund, ikke så let lader sig narre af gode intentioner alene.

Lad derfor FNs verdensmål for bæredygtige byer og lokalsamfund blive til handling under udviklingen af fængselsgrunden. Det er både Albertslunds natur og kulturarv det gælder.


KONTAKT OS

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?