20. september 2020
Vinie Hansen, formand VA.
Vinie Hansen, formand VA.
Foto: Stefan Kai Nielsen/Ekko
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Alle beboere kommer til at spare på varmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Alle beboere kommer til at spare på varmen
Debat Albertslund Posten - 18. juni 2020 kl. 09:47
Af Vinie Hansen, formandVridsløselille Andelsboligforening
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kære Benny!
Vi kan sagtens blive enige om, at det energimæssigt ville være en bedre løsning, hvis det var muligt at støbe et helt nyt terrændæk. Det har vi med succes gjort på en del af gårdhavehusene i Albertslund Syd og det giver et stort plus på energiforbruget.

arrow Læs også: DEBAT: Brug for en bestyrelse som vil samarbejde om at gennemføre helhedsplanen for Galgebakken

Så simpelt er det desværre ikke i Galgebakken: Vi kan ikke sådan lige fjerne terrændækket. Så skal vi rive hele Galgebakken ned og starte forfra. Det har vi ikke penge til. Landsbyggefonden vil ikke betale og beboerne heller ikke. Det er erfaringsmæssigt dyrere og samlet set er det nok heller ikke bedre for miljøet.

Det har vi i VA's bestyrelse netop besluttet at få undersøgt. Vi får i den kommende tid en livscyklusanalyse, der sammenligner den planlagte renovering med en genopførelse set over bygningsdelenes levetid, der er 30-40 år.

Desuden har vores rådgivere, de tilknyttede fugttekniske eksperter, de eksterne granskere, der lavede skimmelgennemgangen, og Albertslund Kommunes rådgivere alle problematiseret din løsning med efterisolering under krybekælderdækket.

Det vil kun fungere fugtteknisk, hvis vi tvinger folk til at have gulvvarmen kørende i alle rum gennem store dele af året. Beboerne skal med den planlagte løsning kun varme deres bolig op til komforttemperatur i dagtimerne, og holde en gennemsnitlig temperatur på 18 grader i boligen. En fugtteknisk evaluering af beboede prøveboliger med mange sensorer og målere skal nu afgøre, hvordan det fungerer i praksis.

Der findes i dag teoretisk set syv centimeter isolering mellem gulv og krybekælder. Men i de syv centimeter skal også indregnes de lægter, som gulvbrædderne ligger på, og så er der en række huller i krybekælderdækket fra gamle installationer, kabeltv, elkabler mv. Tillige har skadedyr ad åre ødelagt isoleringslaget. I praksis er den eksisterende gulvopbygning altså ikke så godt isoleret, som den teoretisk burde være. Derfor er skimmel under gulve mod krybekælderen en hyppigt forekommende problemstilling i dag.

Med helhedsplanen vil vi skabe en tæt membran mod krybekælderen og en uorganisk konstruktion, hvor der ikke kan opstå lommer, hvor skimmel kan gro. Derfor kan vi ikke gen-etablere rockwoll-laget efter renoveringen. I stedet foreslås det at lave termobetonopbygningen med gulvvarme.

Krybekældrene bliver i helhedsplanen efterisoleret på sokkelen og den ukontrollerede udluftning af krybekældrene, der sker i dag, erstattes af et mekanisk ventilationsanlæg, der giver en kontrolleret udluftning. Dette vil isolere krybekælderen bedre mod den omgivende udetemperatur. Der vil fortsat være køligt i krybekælderen: Når der er koldest i februar, vil der forventeligt være 12 grader i krybekælderen, hvis der er 20 grader indenfor i boligen og -1 udenfor. Om sommeren vil krybekælderen selvfølgelig være varmere. Det er den også i dag.

På renoveringshjemmesiden (galgebakken-renovering.dk) findes en opgørelse over det forventede fremtidige forbrug til varme. Der vil være et varmetab til krybekælderen, der ved en bedre isolering ville være mindre. Men faktum er, at det forventes, at alle beboere kommer til at spare på varmen.

arrow Galgebakkens bestyrelse træder tilbage
19. august 2020 kl. 05:34 Opdateret: kl. 10:50
arrow DEBAT: Bo-Vest er bange for debatten
15. august 2020 kl. 07:32 Opdateret: kl. 13:38
arrow DEBAT: Renoveringen af Galgebakken er en kompliceret sag
29. maj 2020 kl. 10:50 Opdateret: kl. 09:29

KONTAKT OS

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?