16. juli 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Åbent brev til borgmesteren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Åbent brev til borgmesteren
Opdateret 12. juni 2020 kl. 14:56
Debat Albertslund Posten - 12. juni 2020 kl. 14:43
Af Claus Saabye, Stadion Uden Motorsport, Borgager 17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

kære borgmester. Hvordan kan Albertslund Kommune, som en grøn kommune med store ambitioner, forsvare at placere en klub på stadion i et støjhelvede klos på motorvejen?

Det kan kun gøres ved at bøje reglerne for grænseværdien for støj på udendørs opholdsarealerne til ukendelighed!

Forslaget til ny anlæg af den kommunale motorsports klub AMC, på et areal på stadion må være valgt i blinde. Rondel 5 er et af de stærkest støjbelastede arealer i kommunen med sin beliggenhed helt op til motorvejen. Støjen fra motorvejen udelukker en placeringen af nogen form for byggeri på rondel 5 på stadion, både privat og som foreslået en kommunal daginstitution i form af en klub.

Det kunne forvaltningen have set i kommunens egen støjhandlingsplan og sparet borgere, AMC brugere og politikere for al den ængstelse og ballade, som forslaget om placering har medført. For slet ikke at tale om økonomien i alt det arbejde, der er udført af højtbetalte konsulenter, arkitekter og projektdirektør.

Hvis klubben skal ligge på stadion, vil det kræve etablering af en effektiv støjafskærmning mod motorvejen, ligesom ved en ny kommende bebyggelse i Hyldager Bakker. Den skal blot være mere effektiv, da klubben ligger klods op ad motorvejen. Uden støjskærmen overskrides Miljøstyrelsens vejledende retningslinjer for støj på klubbens udendørs opholds-arealer voldsomt.

Det er vanskeligt at se, hvordan der skal blive plads til en støjskærm med den krævede effekt. Støjskærmen skal være af en sådan størrelse, at det er vanskeligt at forestille sig, at der er plads til den, hvis det skal være en jordvold. Og at forestille sig en stor skærm, af andre materialer, som f.eks. skærmen ved COOP terminalen i syd, placeret på stadion, harmonerer meget dårligt med intentionerne om, at AMC anlægget skal passes ind i det omkringliggende stadion.

Kommunen har ikke taget dette ind i hverken placerings overvejelser eller de økonomiske overvejelser!

Hvor høj er støjen på rondel 5 i dag?

Ifølge kommunens egne oplysninger i Støjplan 2018 er støjen på Rondel 5 oppe på mellem 63 - 73 dB og på Det svarer til de niveauer, vi har målt, når vi flere gange dagligt færdes på arealet og stierne, der omgiver det. Den vejledende max støjbelastning for udendørs opholds-arealer ved denne type anvendelse (etablering af kommunal klub) er 58 dB. Der skal altså dæmpes ganske betydeligt, med mere end 15 dB.

For Hyldager arealet konkluderer rådgiveren COWI, om det samme spørgsmål i den rapport der hedder scenarie C fra 2018:

" Langs Motorvejen skal der foretages en betydelig terrænbearbejdning, hvis støjen skal kunne reduceres til gældende grænseværdier for boligområder på 58 dB. For at opnå den nødvendige støjreduktion skal terrænet, som det også fremgår af kapitlet "Terræn og jordhåndtering", have en højde på 16 meter over vejniveau, en hældning på 1:1,5 og skrænten skal starte 20 meter fra vejkant. " (1)

Og videre:
"Det vil ikke være muligt at lave en støjskærm med den nødvendige højde. Det er ikke muligt at lave den højere end 4,5 m efter Vejdirektoratets regler, og skærmen kan ikke opstilles tættere på motorvejen end 20 meter pga. reel risiko for en fremtidig motorvejsudvidelse ifølge Vejdirektoratets vurdering". (2)

Kilde 1 og 2: KB dagsorden 10.04.2018 pkt. 10 bilag 5 Natur og landskabsprojekt scenarie C

Interessant læsning når man tager i betragtning at klubben skal ligge ganske tæt på motorvejen og støjvolden på stedet allerede er tæt på de 4,5 meter i højden som er det højeste Vejdirektoratet vil tillade.

Konklusionen er for os at se ganske klar:

Der kan ikke bygges på Rondel 5!

Disse oplysninger havde borgmesteren til rådighed, da han igangsatte planen om, at AMC skulle flyttes til stadion. Oplysningerne lå i den kommunalt udarbejdede støjplan, og COWI rapportens Scenarie C fra 2018 som nævnt ovenfor. Det var bare et spørgsmål om at læse dem og sammenholde dem.

Stop nu vanviddet og luk debatten om at flytte AMC til stadion, lad os alle få en fredelig sommer og nyde stadion, som det var tænkt, et område for rekreation og idræt. Stop planprocessen - de eneste der har glæde af den, er de rådgivere, der har udsigt til millioner i salær.


KONTAKT OS

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?