8. marts 2021
Biblioteket er din lokale kulturaktør med foredrag, læseklubber med videre, foruden alle de både fysiske og digitale materialer, du kan låne på dit bibliotek. Jo flere der bruger biblioteket, jo bedre bliver dets tilbud, skriver Tine Segel. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Biblioteket er din lokale kulturaktør med foredrag, læseklubber med videre, foruden alle de både fysiske og digitale materialer, du kan låne på dit bibliotek. Jo flere der bruger biblioteket, jo bedre bliver dets tilbud, skriver Tine Segel. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Visionær bibliotekspolitik, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Visionær bibliotekspolitik, tak
Debat - 19. februar 2021 kl. 06:36

Kulturpolitik

Af Tine Segel, formand Forbundet Kultur og Information

For mange er det lokale folkebibliotek nok forbundet med bøger. Men det er så meget mere, og det spiller en afgørende rolle for mange af din bys borgere. Fra den første billedbog, der gør barnet nysgerrigt til pensionisten, der mødes med andre og læser dagens avis. Derfor skal du som borger stille krav til dit bibliotek og dit byråd om at udvikle biblioteket til gavn for alle, så dit folkebibliotek fortsat gør en forskel i din kommune.

Din borgmester har netop modtaget debatoplægget »Udnyt folkebibliotekernes potentialer« fra Kommunernes Landsforening (KL). I det oplæg peger KL på, hvordan bibliotekerne er et stærkt omdrejningspunkt i lokalsamfundet - ikke blot for litteratur, oplysning, dannelse og kulturel aktivitet, men som et sted, der skaber sammenhængskraft og grobund for udvikling. Debatoplægget er en klar opfordring til borgmesteren om at sætte bibliotekspolitikken på dagsordenen i byrådet. Og det er vigtigt, for bibliotekerne kan hjælpe med at løse mange af de udfordringer, vi står over for som borgere og samfund.

Danske børn læser mindre end tidligere, og i mange hjem er skolernes krav om, at børn skal læse cirka 20 minutter hver dag en udfordring. Men hvis man inddrager bibliotekerne, kan læsepligt forvandles til læseglæde.

Internettet er fyldt med misinformation og fake news. Det er bekymrende, fordi det skaber splid og potentielt kan blive en trussel for vores demokrati. Netop bibliotekets medarbejdere er eksperter i at lære borgerne at navigere i denne informationsjungle, og især elever og studerende har stor glæde af at få hjælp til at søge troværdig information på biblioteket.

Flere og flere ældre er ensomme. Det går ud over deres livskvalitet, derfor har mange biblioteker indført fællesspisning eller tilbyder andre arrangementer, der kan skabe nye fællesskaber og sikre livskvalitet for vores ældre medborgere.

Biblioteket er din lokale kulturaktør med foredrag, læseklubber med videre, foruden alle de både fysiske og digitale materialer, du kan låne på dit bibliotek. Jo flere der bruger biblioteket, jo bedre bliver dets tilbud, og jo flere, der forlanger at politikerne diskuterer kommunens bibliotekspolitik og sætter fokus på netop de udfordringer, som biblioteket skal være en del af løsningen på, jo bedre bliver det for din kommunes borgere. Herfra skal lyde en klar opfordring til lokalpolitikerne om at sætte biblioteket på dagsordenen i dette valgår og til dig som borger i at stille krav til en opdateret og ambitiøs bibliotekspolitik i din kommune.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?