12. juli 2020
Nu er opgaven at lande en bred politisk aftale om den grønne omstilling og indsatsen for at nå de ambitiøse klimamål. Her har lønmodtagerne og virksomhederne også brug for den tryghed, som brede aftaler om den grønne omstillings grundspor kan skabe. Så kan man planlægge efteruddannelse, investeringer og innovation af både produkter og produktionsmetoder uden at risikere en zig-zag-kurs fra politisk hold, skriver Per Christensen.  	                                                                                                                          Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Nu er opgaven at lande en bred politisk aftale om den grønne omstilling og indsatsen for at nå de ambitiøse klimamål. Her har lønmodtagerne og virksomhederne også brug for den tryghed, som brede aftaler om den grønne omstillings grundspor kan skabe. Så kan man planlægge efteruddannelse, investeringer og innovation af både produkter og produktionsmetoder uden at risikere en zig-zag-kurs fra politisk hold, skriver Per Christensen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Viljen til kompromis må ikke gøre os naive eller blinde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viljen til kompromis må ikke gøre os naive eller blinde
Debat - 08. juni 2020 kl. 14:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Per Christensen Forbundsformand for 3F

Det er ikke altid, udtrykket »at gå på kompromis« opfattes positivt. Men her under coronakrisen har vi set, hvor vigtig den evne er. Vi har set det i Folketinget, hvor samtlige partier har stået bag en række af de mest vidtgående og nødvendige indgreb og initiativer. Vi har set det i trepartsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen. Vi har set det på gader, stræder og arbejdspladser, hvor danskerne har taget hensyn, sat deres egne behov i anden række og løftet i fælles flok for at bekæmpe virussmitten.

Sådan gør vi jo i Danmark, tænker nogle af os. Vores tradition for samarbejde, fredelig armlægning og organiseret konfliktløsning er vi stolte af. Men det er ingen grundlov. Efter finanskrisen valgte V-K-regeringen at gennemtrumfe et ensidigt kriseindgreb med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, som tørrede en stor del af regningen af på de mest udsatte lønmodtagere herhjemme. »Sådan er det jo!,« lød det lidt for arrogant til de ledige, som mistede retten til dagpenge og fik forværret den sociale og økonomiske nedtur. På nogle år mistede 70.000 arbejdsløse deres dagpenge. Mange af dem blev »selvforsørgede,« hvilket er embedsmandssprog for, at der kommer 0 kr. på lønkontoen hver måned.

Her under coronakrisen har viljen til at finde et kompromis og samarbejde på tværs heldigvis domineret. Senest har vi i trepartsforhandlinger aftalt at aktivere knap fem mia. kr. til at sikre praktikpladser til de unge på erhvervsuddannelserne. Det er en god aftale for de unge, men også for de ansvarlige virksomheder, der varetager uddannelsesopgaven og bidrager til, at der uddannes faglærte.

Ikke kun krisehåndtering
Heldigvis har det brede samarbejde ikke været begrænset til krisehåndteringen. De to store partier i Folketinget, Venstre og Socialdemokratiet, fandt også hinanden i en langtidsholdbar aftale om reform af udligningsordningen for kommunerne, som har været efterspurgt og nødvendig i mange år. Nu er opgaven at lande en bred politisk aftale om den grønne omstilling og indsatsen for at nå de ambitiøse klimamål. Her har lønmodtagerne og virksomhederne også brug for den tryghed, som brede aftaler om den grønne omstillings grundspor kan skabe. Så kan man planlægge efteruddannelse, investeringer og innovation af både produkter og produktionsmetoder uden at risikere en zig-zag-kurs fra politisk hold.

Det betyder ikke, at vi skal undertrykke den demokratiske, politiske debat eller den konstruktive kritik af regering og flertal i Folketinget. Arbejdsmarkedets parter går heller ikke altid arm i arm, men vi kan fortsat finde løsninger ved forhandlingsbordet.

Viljen til at gå på kompromis og samarbejde på tværs må dog ikke gøre os hverken naive eller blinde over for det lille mindretal, der ikke bekymrer sig for fællesskabet og andres behov. I takt med den eksplosive stigning i ledigheden under krisen vil de kyniske arbejdsgivere forsøge at presse deres ansatte til at acceptere ringere vilkår, og de grove tilfælde af social dumping og udnyttelse af udsatte arbejdssøgende vil desværre blive flere - ikke færre.

Desværre ser vi også allerede en tendens til, at man begynder at mistænkeliggøre de arbejdsløse og kræver kontrol og sanktioner genindført. Det sker på et tidspunkt, hvor antallet af ledige stillinger stadig er usædvanlig lavt. Det sker også, før man har givet de ledige friere rammer til opkvalificering og efteruddannelse, hvilket ellers er oplagt i en krisetid, så virksomhederne kan få den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for, når der for alvor kommer gang i hjulene igen.

Netop opgaven med at få gang i den hjemlige efterspørgsel igen oven på nedlukningen af dele af samfundet skal løses i den kommende tid. Her håber jeg, viljen til at tage hensyn til de mest udsatte danskere vinder over snæver interessevaretagelse for de mere velbjærgede. Nogle af vores fremmeste økonomer har allerede peget på, at det mest effektive stimuli-værktøj er at yde en kontant håndsrækning til bl.a. de ledige.

Det giver rigtig god mening at iværksætte sådan et initiativ netop nu, hvor blandt andet cafeer og restauranter, storcentre og turisterhverv har slået dørene op igen. Samtidig er det kun fair og retfærdigt, at ledige, som har betalt en meget høj coronapris, både menneskeligt og økonomisk, får en håndsrækning. Vi har de seneste måneder hentet ca. 400 mia. kr. op fra fælleskassen for at holde hånden under iværksættere, virksomheder og job. Nu kan vi på samme tid både stimulere økonomien og sikre en lidt bedre, social balance.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?