17. april 2021
Lars_Skov
Foto: Lars_Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vild natur kræver mere plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vild natur kræver mere plads
Debat - 02. marts 2021 kl. 15:10

Visionært: Ikke mindst i vort område med mange mindre ejendomme vil der være af interesse for andre driftsformer, hvis der åbnes økonomisk mulighed med jordfordeling, målrettede tilskud og ikke mindst en visionær nationalpark.

Af Søren Grene
Bækkebrovej 21, Tisvildeleje

Politikerne efterspørger - og med rette - mere vild natur med større artsrigdom. Det kræver først og fremmest mere plads. Altså store sammenhængende, varierende landskaber, der forvaltes i pagt med, hvad naturen vedvarende kan bringe. I en tid, hvor klimaproblematikken og landbrugets omstilling også er på forhandlingsbordet, må det ligge lige til politikernes højreben at se på disse udfordringer som et integreret hele.

Imidlertid har man på disse sider kunnet læse, at pilen indtil videre alene peger på det kunstige fænomen naturnationalparker. 15 etablerede skov-/naturområder, hvor unaturligt mange store græssere skal indsættes inden for et kraftigt hegn om noget så uforeneligt som urørt natur og turismemagnet. Fraseologien omkring begrebet »natur«nationalparker rejser et ubekvemt spørgsmål: Hvad er så resten af nationalparken?

Lad hjorte vise vejen
Med fokus på vort eget område skulle man i stedet for tre kunstigt afgrænsede naturnationalparker tage et langt større fokus på at udvikle naturen og biodiversiteten i hele Nationalpark Kongernes Nordsjælland (NKN). Lad vore store hjorte vise vejen - de vandrer overalt i NKN, såvel i skovene som i det åbne land. Der vil være meget mere natur i en politik, der på frivillig basis inddrager nationalparkernes dyrkede agerland, for det er her, biodiversiteten er trykket i bund, men også her, der er så mange naturomgivelser, biodiversiteten kan brede sig ud fra, hvis den gives muligheden.

Lad os bruge vore fem etablerede nationalparker til at eksperimentere med at udvikle mere natur og fremtidens klimavenlige landbrug. Ved at kanalisere nogle af finanslovens 900 mio. samt EU's landbrugsmidler specifikt til en koordineret indsats hos de lodsejere i nationalparkerne, der har lyst til at kaste sig ud i en reel omstilling til jordbrug på naturens præmisser, kan vi skabe inspiration for hele landbrugserhvervets klimaomstilling ved at fremme en udvikling med driftsformer, der passer sig for en nationalpark .

Lavbundsjorde
Eksempler på det kunne være udtagning af lavbundsjorde, etablering af samgræsning over store arealer, skovlandbrug, urørte krat og småbiotoper, frilandsgrise i rotation med grøntsagsproduktion, vandreruter, proteinafgrøder til human ernæring, næringsstofforsyning via cirkulær forbindelse med lokale rensningsanlæg, vildtkorridorer og lokal fødevareforædling mmm - alt sammen baseret på, hvad naturen kan bringe uden hjælpestoffer. Hverken mere eller mindre!

Ikke mindst i vort område med mange mindre ejendomme vil der være af interesse for andre driftsformer, hvis der åbnes økonomisk mulighed med jordfordeling, målrettede tilskud og ikke mindst en visionær nationalpark. I løbet af få årtier vil det kunne skabe fantastisk, sammenhængende natur i den alt for fragmenterede nationalpark, vi fik i første omgang og samtidig inspirere til klimakampen. Alt dette samtidig med, at det målrettede arbejde for større artsrigdom og variation i skovene selvfølgelig

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?