28. september 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vigtigt med fokus på alle patienter i sundhedsvæsnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vigtigt med fokus på alle patienter i sundhedsvæsnet
Debat - 22. maj 2020 kl. 14:17

Af Stephanie Lose (V), regionrådsformand, Region Syd og formand for Danske Regioner, Carsten Kissmeyer (V), regionrådsmedlem, Region Midt og folketingsmedlem, Lone Sondrup (V), regionrådsmedlem, Region Nord, Martin Geertsen (V), regionrådsmedlem, Region Hovedstaden og folketingsmedlem, Jacob Jensen (V), regionrådsmedlem Region Sjælland og folketingsmedlem

Coronapandemien fylder i sagens natur rigtig meget for arbejdet i sundhedssektoren i disse tider. Det gælder ikke mindst på de afdelinger, som har coronapatienterne indlagt, i teltene, hvor tusindvis af borgere testes, og i laboratorierne, hvor de mange tests analyseres. Antallet af indlagte er heldigvis stagneret og for nuværende under kontrol, men det må forventes, at antallet af smittede stiger i takt med, at samfundet genåbnes, og det stiller krav til det fortsatte beredskab på sygehusene.

Coronakrisen har allerede krævet en kæmpe omstilling af sundhedsvæsenet, og den er blevet klaret fantastisk flot af ledere og medarbejdere. Men det er også en omstilling, som har påvirket alle afdelinger på sygehusene - også dem, der ikke tager sig af coronaopgaven. Planlagte behandlinger og operationer er blevet udskudt for patienter med mindre akutte lidelser. Men det er vigtigt, at vi ikke, i en tid hvor corona fylder utroligt meget, glemmer alle de patienter, der er blevet og bliver berørt af epidemien, selvom de ikke er blevet smittet med corona. Det er patienter, som ikke længere kan få den hurtige udredning og behandling, som patientrettighederne normalt ville sikre dem.

Ingen må glemmes
I Venstre i alle fem regioner er vi meget opmærksomme på, at de patienter er mange, og at de ikke må blive glemt. De er ikke bare et CPR-nummer i en »pukkel«, der skal »afvikles«. Det er mennesker, hvis livskvalitet og dagligdag påvirkes. Mennesker, der har set frem til at få hjælp fra sundhedsvæsenet, og som ganske givet - for størstedelens vedkommende - godt kan forstå, at de har måttet »vige pladsen« i en helt ekstraordinær situation. Men det er også mennesker, som vi nu skylder at hjælpe hurtigst muligt.

Vores klare fokus skal derfor være hurtigst muligt at skabe et overblik over omfanget af udskudte undersøgelser og behandlinger, samt at vi sikrer, at al ledig kapacitet - offentlig som privat - bringes i spil til at få løst opgaverne. Vi skal ikke lukke mere ned, end der er brug for, for at håndtere det akutelle stadie i epidemien - til gengæld skal vi ude i regionerne hurtigt kunne omstille os til mere coronaaktivitet, hvis epidemien udvikler sig. Sagt med andre ord: Vi skal tilbage på så højt et aktivitetsniveau som muligt, også selvom det betyder, at vi måske må lukke ned for noget af aktiviteten igen, hvis der kommer mange nye coronapatienter. Det er vores klare mål, at vi hurtigst muligt vender tilbage til en situation, hvor patienternes rettigheder til henholdsvis udredning og behandling inden for 30 dage kan genindføres. Og det er naturligvis en forudsætning, at regeringen stiller de nødvendige ressourcer til pukkelafvikling til rådighed - både i år og næste år.

I regionerne lægger vi stor vægt på de sundhedsfaglige anbefalinger, når sundhedsvæsnet gradvist genåbner og øger aktiviteten. De patienter, der har mest brug for hjælp, skal genindkaldes først. Men i Venstre har vi samtidig et skarpt politisk fokus og klare politiske synspunkter, som skal forsvares. Vi husker udmærket, at sidst Socialdemokratiet var i regering, blev patienternes behandlingsret forringet fra 30 til 60 dage.

Og vi følger med interesse, hvordan den aktuelle suspension af patientrettighederne meget bekvemt hos nogle partier bruges til at markedsføre nye smarte ideer til, hvordan patienternes rettigheder kan »ændres«. Vi vil ikke lægge skjul på, at vi her opfatter »ændringer« som et andet ord for »udvandinger« og »svækkelser«, og vi ser forslagene som et udtryk for, at venerationen for patienternes rettigheder langt fra stikker så dybt hos alle, som den gør hos os i Venstre. Hos os er budskabet klart: Patientrettighederne skal vende tilbage i den form, som vi kender dem. Og det skal de hurtigst muligt.

Coronakrisen udfordrer og presser sundhedsvæsenet, og regionerne bliver for alvor testet på deres opgaveløsning. Heldigvis har ledelser og medarbejdere vist sig i stand til at løfte opgaven med stor fleksibilitet og ihærdighed. Det kan vi alle være stolte og taknemmelige over. Og det bekræfter os i, at vi er rustede til den opgave, der venter i den kommende tid. Det er nemlig en kæmpe opgave både at håndtere coronaopgaven og øge den almindelige aktivitet samtidig med, at der hele tiden skal være et beredskab klar.

Ekstraordinær situation
Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget. Det gælder også i denne krise, hvor mange nye arbejdsmetoder er blevet taget i brug. Danskerne »går« til lægen på video som aldrig før - både på hospitalet og i almen praksis, og vi holder video-møder i en hidtil uset grad. Man kunne med et glimt i øjet sige, at den ene krise (corona) har løst noget af den anden krise (klima), idet mange pendler-kilometer er blevet sparet med mindre CO2-udledning til følge. Når det er sagt, skal vi tage alle de gode erfaringer med videre og bruge en helt ekstraordinær situation til at gentænke den måde, som vi som samfund har indrettet os på.

Har debatten om sexisme taget overhånd?