22. september 2020
Baltic Pipe er ikke kun et polsk-dansk, men også et europæisk projekt.                      Foto: Arne Svendsen
gallery icon

Se billedserie

Baltic Pipe er ikke kun et polsk-dansk, men også et europæisk projekt. Foto: Arne Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vigtigt for energisikkerheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vigtigt for energisikkerheden
Debat - 15. september 2020 kl. 07:03
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Baltic Pipe

Af Henryka Moscicka- Dendys, Polens ambassadør i Danmark

Jeg har med stor interesse fulgt med i diskussionerne om gasledningen Baltic Pipe. Jeg har den største respekt for de bekymringer, der fremføres af lodsejere og lokalsamfund, som er direkte berørt af det fysiske anlægsarbejde. En konstruktiv dialog på lokalt såvel som nationalt plan er afgørende for enhvert infrastrukturprojekt af denne art. Jeg følger også med i de argumenter, som miljø- og klimaaktivister præsenterer. Så meget desto mere magtpåliggende er det for mig at understrege, hvor vigtig Baltic Pipe er for den grønne omstilling i Polen og for energisikkerheden i hele Centraleuropa.

Baltic Pipe er et centralt element i Polens grønne omstilling, og den vil direkte føre til lavere CO2-udledning. Dette kan virke paradoksalt, eftersom naturgas er et fossilt brændstof, men faktisk giver gas omkring 60 procent mindre CO2-udledning end kul og brunkul, som i øjeblikket står for ca. 76 procent af energiproduktionen i Polen. Derudover vil overgangen til gas også mindske luftforureningen. Op til 25.000 menneskeliv kan reddes hvert år, fordi luftens indhold af skadelige røgpartikler falder med 58 procent.

Polen har opfyldt alle sine forpligtelser i Kyoto-protokollen og har tilsluttet sig Paris-aftalen. Jeg vil gerne forsikre danskerne om, at Polen har reduceret andelen af kul i sit energiforbrug i samme takt som Vesteuropa, dvs. med mere end 20 procent siden 1990. Andelen af kul er faldet fra 97 procent i 1990 til 76 procent i dag, og i samme tidsrum er antallet af beskæftigede inden for minesektoren faldet fra 400.000 til 83.700. Vores ambition er at reducere CO2-udledningen med mere end 60 procent, hvilket ikke ligger så langt fra de danske målsætninger, når man tager hensyn til landenes forskellige udgangspunkter og til størrelsen af økonomien og industriproduktionen.

Polen er det femtestørste land i EU og har et energibehov på 3140 PJ (sammenlignet med 748 PJ i Danmark hvor andelen af kulbrinter såsom olie og gas i energimikset i øvrigt også stadig overstiger 60 procent).

Jeg bliver tit spurgt af danskere, hvorfor Polen ikke investerer i vind- og solenergi? Svaret er, at det gør Polen faktisk, og her har vi en af de største misforståelser i den danske debat om Polens energipolitik. Igennem flere år har vi investeret massivt i vindmøller og på det seneste også i solceller. De polske landvindmøllers kapacitet udgør 6 GW, hvilket i lang tid var mere end de tilsvarende danske møllers. Vi arbejder på at nå op på 10 GW. Samtidig investerer vi aktivt i havvindmøller. Den første havvindmøllepark bliver taget i brug i 2025, og dens kapacitet vurderes at udgøre 8-10 GW i 2040. Jeg kan med stolthed fortælle, at de projekter der i øjeblikket er under forberedelse, også tæller polsk-danske samarbejder. Når man kører gennem Polen, kan man desuden ved selvsyn konstatere hvordan solcellesektoren boomer - med en installeret kapacitet på mere end 2 GW er mit land et af de mest dynamiske solcellemarkeder i Europa.

Europæisk projekt
Baltic Pipe er ikke kun et polsk-dansk, men også et europæisk projekt - denne gasledning er anerkendt af EU som et projekt af fælles interesse (PCI) hvilket betyder at den får økonomisk og politisk støtte fra Europa-Kommissionen på grund af dens bidrag til at styrke EU's indre energimarked og levere bæredygtig og pålidelig energi til de europæiske forbrugere. Energi bliver som bekendt ofte brugt som politisk våben, ikke kun i min del af Europa.

Selvom Baltic Pipe er baseret på kulbrinter, er den en nøgle til grøn omstilling og en løftestang for en ­grøn dagsorden i Europa. For Centraleuropa er naturgas en vigtig brik i udbredelsen og udviklingen af vedvarende energikilder, eftersom gassen giver den nødvendige fleksibilitet og stabilitet. Sommetider er der hverken blæst eller sol, men vi forventer allesammen at have konstant adgang til elektricitet. Gasledningens beregnede levetid er 50 år, hvilket betyder, at den rækker ud over målet om klimaneutralitet i 2050. Det er imidlertid vigtigt at understrege, at Baltic Pipe også vil kunne bruges til transport af andre typer gas, f.eks. biogas, brint eller for den sags skyld kuldioxid (CO2) på vej til en deponeringsplads, f.eks. i Norge.

Lad mig derfor understrege, at vores vej fra sort til grøn går via blå, dvs. via gas og via Østersøen. Partnerskabet med Danmark spiller en afgørende rolle i denne sammenhæng, ikke kun for Polen, men for hele Central- og Østeuropa.

Har debatten om sexisme taget overhånd?