23. januar 2021
Vi har som konsekvens af Ringstedsagen brugt 2019 til at vende hver en sten, og når vi er stødt på noget, som ikke var 100 procent tilfredsstillende, er der blevet rettet op, skriver de 10 regionspolitikere om problemerne på Ringsted Sygehus.                  Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Vi har som konsekvens af Ringstedsagen brugt 2019 til at vende hver en sten, og når vi er stødt på noget, som ikke var 100 procent tilfredsstillende, er der blevet rettet op, skriver de 10 regionspolitikere om problemerne på Ringsted Sygehus. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi vil genskabe tilliden hos kvinderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi vil genskabe tilliden hos kvinderne
Debat - 05. marts 2020 kl. 06:45

Af regionsrådsformand Heino Knudsen (S), 1. næstformand Peter Jacobsen (DF), 2. næstformand Jacob Jensen (V), Jan Hendeliowitz (S), Kirsten Devantier (V), Gitte Simoni (DF), Christian Wedell-Neergaard (K), Tina Boel (SF), Egon Bo (LA) og Anne Møller Ronex (R)

Overskrifterne og historierne har været mange om Ringsted Sygehus og sagen om de mangelfulde brystundersøgelser i perioden 1. marts 2013 til 24. maj 2017. Vi har handlet politisk på den ulykkelige sag, straks den kom til vores kendskab i 2018 og har vedtaget en syvpunktsplan, der har haft fokus på at tage hånd om de berørte kvinder ved at tilbyde dem hurtig hjælp. De syv punkter er:

n Hotline for berørte kvinder
n Personlig samtale

n Psykologbistand
n Afdelingen flyttes til Sjællands Universitetshospital

n Overvågning af kvaliteten
n Medarbejderne skal fortælle, hvis de oplever kvalitetsproblemer.

Nu udmønter vi et væsentligt skridt i vores syvpunktsplan: Afdelingen for brystundersøgelser på Ringsted Sygehus lukker, og en ny afdeling åbner på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. Det sker 1. april.

Ansvaret for ledelsen af afdelingen flyttes allerede nu til Sjællands Universitetshospital, så den fremtidige ledelse kan forberede opbygningen af den nye afdeling i Roskilde sammen med medarbejderne.

Inden den nye afdeling for brystundersøgelser åbner, gennemføres et 360 graders gennemsyn af vejledninger, retningslinjer og arbejdsgange. Det sker bl.a. med rådgivning fra Sundhedsstyrelsen.

Vi styrker samtidig dialogen med de praktiserende læger om henvisningerne til brystundersøgelser ved mistanke om brystkræft. Vi vil også inddrage Dansk Brystkræft Organisation og Kræftens Bekæmpelse i opbygningen af den nye afdeling. Endelig har vi stort fokus på at forske og udvikle i nye metoder, så undersøgelser og behandlinger kan blive endnu bedre end i dag.

Der er rettet op
Der er blevet rettet op efter Ringstedsagen fra 2013-2017, og alle patienter efter den 24. maj 2017 er behandlet efter de nationale retningslinier og har fået foretaget de rette undersøgelser. Hver dag har medarbejdere og ledelse arbejdet målrettet for, at alle borgere får de nødvendige undersøgelser for brystkræft på Ringsted Sygehus. Hvad enten man er henvist til undersøgelse for brystkræft eller deltager i den forebyggende mammografi-screening, er det sket med overholdelse af de nationale retningslinier. Det betyder ikke, at der ikke begås fejl ind imellem, og alle fejl er naturligvis dybt beklagelige. Men når de forekommer, gøres alt for at rette op på dem og forhindre, at lignende fejl kan ske fremover.

Det er også vigtigt at slå fast, at Ringstedsagen fra 2013-2017 ikke vedrører de årligt forebyggende mammografi-screeninger, som tilbydes alle kvinder mellem 50 og 69 år. Vi har som konsekvens af Ringstedsagen brugt 2019 til at vende hver en sten, og når vi er stødt på noget, som ikke var 100 procent tilfredsstillende, er der blevet rettet op.

Tæt dialog
Vi kender i dag omfanget af Ringstedsagen, og vi er langt med at kortlægge konsekvenserne og hjælpe de berørte kvinder. Vi har i hele forløbet haft en tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed og Patienterstatningen.

Gennem det seneste år har der også kørt en debat om forskelle i de lægefaglige vurderinger i visitationerne af patientforløb. Det er en debat om, hvilke borgere der er en del af et kræftpakkeforløb, og hvilke borgere der er uden for kræftpakkerne og dermed skal undersøges med længere frist.

Med baggrund i bl.a. en audit fra Odense Universitetshospital gik Region Sjælland til Sundhedsstyrelsen for at få en national afklaring af, om retningslinjerne er så klare, som de kan blive. Region Sjælland har i en periode besluttet at udvide visitationspraksis midlertidigt, så alle kvinder henvist af egen læge til kræftpakkeforløb, kommer i kræftpakkeforløb uanset deres symptomer. Vi er tilfredse med, at der nu offentliggøres præciserede rammer for henvisning og visitation i forbindelse med brystkræft, og at der udarbejdes nyt informationsmateriale, der tydeliggør reglerne. Det er, hvad vi har efterlyst.

Ringstedsagen om de mangelfulde brystundersøgelser i perioden 2013-2017 har ramt os dybt. Vi er som regionsråd sat i verden for at sikre undersøgelse og behandling af høj kvalitet til alle vores borgere. Vi ved også godt, at det tager tid at genoprette tilliden hos kvinderne i Region Sjælland. At vi nu åbner en ny afdeling for brystundersøgelser på Sjællands Universitetshospital i Roskilde er en væsentlig hjørnesten i at genoprette denne tillid.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?