14. april 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi skal skabe fred med naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal skabe fred med naturen
Debat - 08. april 2021 kl. 14:49

Af Flemming B. Priem
Jellerød Have 25, Kokkedal

»Det du gør, gør en forskel«, lyder det under coronakrisen, men det kan også gælde en endnu alvorligere og vedvarende krise, nemlig for naturen og miljøet, som vi er helt afhængige af. I en ny rapport fra FN's generalsekretær portugisiske Antònio Gutteres, »Making peace with Nature«, gør han op med menneskehedens - altså alles - krig mod naturen og fremlægger tiltag, der kan rette op på skaderne.

Skylden for det hele lægges på os i den teknologisk udviklede del af verden. Skønt hver enkelt af os bidrager infinitisimalt (uendeligt lidt, red.) til forbruget af Jordens ressourcer, så summer det sig sammen til den selvmorderiske kurs, som vi har mod afgrunden.

Guterres koncentrerer sig om følgende områder i krisen: Klima, tab af biodiversitet i dyreliv, natur og om forurening, der hvert år koster millioner af menneskeliv.

Advarslen kommer op til FN's Klimatopmøde i Glasgow i december. Rapporten samler de nyeste videnskabelige resultater og skaber basis for en ændret kurs. Hans rapport giver også et håb, men understreger, at vores krig mod naturen har ødelagt planeten.

Et mere sikkert sted
Han viser os vejen frem mod at gøre Jorden til et mere sikkert sted ved at fremlægge en fredsplan eller en genopbyggelsesplan nu, hvor den globale økonomi er femdoblet de sidste 50 år - og dermed forbruget af ressourcer.

Ifølge rapporten skal der ske mærkbare ændringer, og store dele af vores samfund og økonomi skal transformeres, idet alle niveauer i samfundet skal handle og tage ansvaret på egne skuldre. Det er afgørende, at vi alle skaber fred med naturen for at opnå en velstående og bæredygtig fremtid.

Over for denne overordnede rapport står de teknologiske krav til en umiddelbar handling. Vi må omstille samfundet til vedvarende energi otte gange hurtigere end i dag for at nå Parisaftalens mål fra 2015. Væksten frem mod 2050 kræver investeringer på 131 trillioner dollars (131.000.000.000.000 dollars) - offentlige og private - fremgår det af en ny artikel fra Det internationale Agentur for Vedvarende Energi (Irena) i The Guardian af Francesco La Camera. De seneste tendenser peger på, at vi klimamæssigt ikke har gjort nok. Skal Parisaftalens mål om en maksimal global temperaturstigning på to grader nås, vil det kræve , at grøn omstilling til elektricitet overhaler fossile brændstoffer og bliver den primære energikilde inden 2050.

Kaos i klimaet
Andre steder forlyder det fra klimaforskere, at en temperaturstigning på tre grader eller mere må imødeses i slutningen af dette århundrede. Det betyder, at klimaet passerer endnu flere »tipping points«, hvor klimaet går i kaos og bliver uberegneligt.

Det er afgørende, at det sikres, at klimaneutralitet i 2050 opnås ved en socialt afbalanceret politik, hvor der pålægges en generel CO2-afgift på al udledning af drivhusgasser. Det skal nødigt gå som i Dantes helvede, hvor der står over porten: »Her lades alt håb ude.«

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?