16. juli 2020
Ganske sigende melder hele 37 procent af de voksne danskere, at de har et »regelmæssigt stort alkoholforbrug«. Det er næsten det dobbelte af EU-gennemsnittet på 20 procent.           Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Ganske sigende melder hele 37 procent af de voksne danskere, at de har et »regelmæssigt stort alkoholforbrug«. Det er næsten det dobbelte af EU-gennemsnittet på 20 procent. Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi skal leve længere og bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal leve længere og bedre
Debat - 13. januar 2020 kl. 13:24
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Andreas Rudkjøbing Formand, Lægeforeningen

Danske unge er europamestre. Ikke i fodbold. Men i druk. Danske unge har ifølge en ny EU-rapport europarekorden i såkaldt »binge drinking«. Det vil sige, at man drikker 5-10 genstande ved samme lejlighed. Og det er lige præcis »binge drinking«, der giver de største sundhedsskadelige effekter af alkohol.

Det kommer nok næppe bag på mange, men rapporten viser nok engang, at danskernes drukkultur er noget, som vi må og skal arbejde med. Ganske sigende melder hele 37 procent af de voksne danskere, at de har et »regelmæssigt stort alkoholforbrug«. Det er næsten det dobbelte af EU-gennemsnittet på 20 procent. Den tager vi lige én gang til. Der er næsten dobbelt så mange danske voksne, som har et »regelmæssigt stort alkoholforbrug«, i forhold til resten af EU's befolkning.

Vi har hørt det før
Og hvad så? Vi har jo hørt det hele før. Og vi ved jo godt, at et stort forbrug af alkohol skader. Jeg mener, at det er tid til handling. Lægeforeningen foreslår, at grænsen for, hvornår man kan købe alkohol, skal sættes op til 18 år. Desuden skal priserne på alkohol hæves markant. Vi bliver nødt til at indse, at vi skal forebygge meget mere på alkoholområdet, hvis vi for alvor skal få brugt med danskernes kedelige drukkultur.

Vi bliver nødt til at tale mere om, hvad et højt forbrug af alkohol har af triste følgevirkninger. Alkohol øger risikoen for flere end 60 forskellige sygdomme, herunder kræft, og er skyld i for tidlig død. Ca. 3000 dødsfald i Danmark relaterer sig til alkohol. Samtidig er skaderne forbundet med alkoholforbrug socialt skævt fordelt. Der er en markant alkoholbetinget overdødelighed blandt kortuddannede.

Opgør med ulighed
Det er tid til at få gjort op med den enorme ulighed i sundhed, som alkohol skaber. Indtil videre har den politiske vilje i nogen grad manglet, men jeg håber, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for alvor vil tage forebyggelseshatten på, når han - forhåbentligt snart - skal præsentere regeringens sundhedsudspil. Lad 20'erne blive forebyggelsens årti. Det skylder vi vores unge og hinanden. Vi skal leve længere og bedre.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?