25. november 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi skal ikke være emirens nyttige idioter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal ikke være emirens nyttige idioter
Debat - 11. november 2020 kl. 08:04

Fodbold & politik

Af Peter Bøgh Kjærulff

Formand for Byggegruppen
3F Frederiksborg

Fodboldlandsholdet spiller i øjeblikket kampe i Nations League, hvor gevinsten i sidste ende er en billet til VM i Qatar i december 2022. Og i denne måned offentliggøres de officielle kvalifikationspuljer til mesterskabet i ørkenstaten, hvoraf kun gruppevinderne kvalificerer sig direkte.

Det er bestemt ikke nemt at kvalificere sig til VM i 2022. Men er det i virkeligheden ikke også ligegyldigt denne gang?

Danmark bør jo under ingen omstændigheder deltage i dette mesterskab, når arrangørerne ikke kan finde ud af at overholde de mest simple regler for ordentlig behandling af de omkring to millioner migrantarbejdere, der i øjeblikket er i landet og er ved at bygge de mange nye stadions.

VM i Qatar kommer til at foregå på ryggen af grov udnyttelse af fattige migrantarbejdere fra Filippinerne, Nepal, Indien, Bangladesh og flere afrikanske lande. Både Amnesty International og Human Rights Watch har dokumenteret groteske forhold på byggepladserne. ITFU, som er den internationale sammenslutning af fagforbund, vurderer at op mod 4000 arbejdere dør af arbejdsulykker inden VM går i gang.

44 tavse kampe
Hvis tilskuerne til VM i Qatar skulle holde ét minuts stilhed for hver arbejder, der var omkommet under forberedelserne, skulle de første 44 kampe derfor spilles på et tavst stadion. Læg dertil utallige arbejdsulykker og andre konsekvenser af et farligt arbejdsmiljø samt manglende lønudbetalinger til de mange arbejdere.

Qatar har lovet bod og bedring, siden de blev tildelt værtskabet i 2010. Senest i 2017, hvor Qatar forpligtede sig til at gøre op med det såkaldte kafala-system, som stavnsbinder migranterne til deres arbejdsgiver og samtidig sikre gæstearbejderne bedre forhold. Men intet tyder på, at løfterne er blevet til virkelighed endnu.

Gigantisk propaganda
Vi siger, at man ikke skal blande sport og politik. Men VM i Qatar er et gigantisk propagandanummer af emiren bygget på udbredt korruption og grov udnyttelse af fattige migrantarbejdere. Det skal vi alle - også sportsfolk - sige fra overfor.

Skal vi nyde landsholdet og verdens dygtigste fodboldspillere til VM i Qatar i 2022, så kræver det, at ørkenstaten sætter handling bag de fine ord om bod og bedring i forhold til anstændige arbejdsvilkår for migrantarbejderne. Det kan nås endnu, men vi vil ikke have flere ligegyldige skåltaler og luftige løftebrud fra ørkenstaten.

Sker der ikke reelle handlinger for bedre menneskerettigheder og ordentlige forhold for arbejderne, bør Danmark stille sig i spidsen for en international boykot af VM. Vi vil ikke misbruges i emirens ufine propaganda-maskine.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?