30. maj 2020
Pernille WEISS in the EP in Brussels
gallery icon

Se billedserie

Pernille WEISS in the EP in Brussels
Foto: ERIC VIDAL
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi skal have Polen med på den grønne omstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal have Polen med på den grønne omstilling
Debat - 23. oktober 2019 kl. 15:26
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Pernille Weiss MEP (K)

Jeg har været på en interessant studietur til Polen, hvor jeg sammen med Dansk Energi og min EU-kollega Niels Fuglsang besøgte landets to største energileverandører. Turen gik bl.a. til Europas største kulkraftværk i Belchatóv - en brunkulsgrav, hvor der arbejdes i døgndrift for at holde gang i Polens økonomiske succes.

Siden Murens fald og løsrivelsen fra Sovjetunionen har Polen haft vokseværk. Selv under finanskrisen gik økonomien frem. Så jeg forstår godt, at polakkerne er stolte.

Men hvordan kan de leve med kul som primær energikilde langt ud i fremtiden?

Der er stadig meget kul tilbage i Polen, men før eller siden slipper det op. Så også hér vil kommende generationer lide under, at man ikke tids nok fik omlagt til grøn energi. Det forstår jeg ikke, at landets politikere ikke gør mere for at ændre. Og dog!

For én ting står klart: Polen vil have kontrol, og polakkerne vil være selvforsynende.

Landet taget fra dem
Gentagne gange er deres land og suverænitet blevet taget fra dem. Men de har stædigt kæmpet sig tilbage. Fodret med EU-støtte og uden korruption - men med stærk modstand mod uønskede forandringer.

Det er nemt for vi danskere at ryste på hovedet over »de kulsorte polakker«, for vi henter meget af vores energi udefra og er på ingen måde selvforsynende. Vi har heller ikke oplevet de besættelser, annektering og fjernstyring fra Moskva, som Polen har. Det sidder dybt i den polske folkesjæl og har påvirket polakkernes syn på omverden. Presser vi dem for hårdt, slår de bak.

Betyder det så, at vi skal tilpasse den grønne omstilling til deres tempo? Nej, selvfølgelig ikke! Det ville være uansvarligt med den tilstand, klimaet befinder sig i. Men vi skal blive bedre til at forstå hinanden, samarbejde og leve med, at ikke alle lande i Europa tænker ens.

Polens historiske traumer forklarer landets krav om kontrol over energien. Lige nu er den sort og billig. Den grønne stoler man ikke helt på. Endnu. Den er dyr at omstille til. Så hellere kernekraft eller kul.

Snart skal EU forhandle den såkaldte »European Green Deal«, som skal minimere CO2-udslippet og gøre os selvforsynende med grøn energi. For Polen er det vigtigt at fastholde kontrollen over landets forsyning. Helst direkte - men forhåbentlig er Polen også klar til samarbejde, f.eks. med Danmark om havvindmøller i Østersøen. Den fremtidsudsigt kan jeg bedre lide end fordommen om, at polakkerne bare vil ødelægge klimaet. Sådan er der heldigvis ingen europæere, der tænker. Kun dem, der vil ødelægge samarbejdsklimaet - og det skal de ikke have lov til.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?