2. december 2020
Ove Pygh Wilche: Propagandamaskinen virker perfekt, idet vestlige medier har udråbt Putin til »den onde«, og os som »de gode«.                                                                Foto: Alaa Badarneh/Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Ove Pygh Wilche: Propagandamaskinen virker perfekt, idet vestlige medier har udråbt Putin til »den onde«, og os som »de gode«. Foto: Alaa Badarneh/Scanpix
Foto: POOL/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vesten bør skifte kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vesten bør skifte kurs
Debat - 29. januar 2020 kl. 13:38

Af Ove Pygh Wilche
Radiovært og tidligere reporter, klummeskribent og pressefotograf i USA.

Den amerikanske politiker og udenrigsminister Henry Kissinger sagde engang: »Der findes ikke politik, der findes kun interesser«. Det er en sandhed uden lige, og det er da også sådan, at den vestlige verden den dag i dag fører sig frem som i kolonitiden, dvs. uden at tage hensyn til, at der findes andre kulturer, som har lige så dybe rødder som vores. Det drejer sig simpelthen om at forsvare vestlige (læs amerikanske) interesser for enhver pris.

Et eksempel på dette er de sanktioner, der er indført af EU og USA i anledning af Putins annektering af Krim-halvøen. Her er den vestlige verden gået hårdt frem, idet man ikke vil anerkende, at der står russiske interesser på spil. Propagandamaskinen virker perfekt, idet vestlige medier har udråbt Putin til »den onde«, og os som »de gode«.

Sandheden er imidlertid, at Krim er af største russiske interesse, fordi det forholder sig sådan, at byen Sevastopol, som ligger på Krim, siden 1784 har været flådebase for den russiske Sortehavsflåde. Da der var optræk til, at Ukraine på sigt kunne blive medlem af Nato og muligvis EU, handlede Putin hurtigt og resolut, da det er i russisk interesse at bevare flådebasen.

Den vestlige verden svarede tilbage med alvorlige sanktioner, fordi det var i vores interesse at blokere for russiske aktiviteter i Sorte- havet. Altså kort sagt, tilfældet Krim er udelukkende et spørgsmål om interesser og ikke politik og diplomati, så Kissinger havde ret.

Et andet eksempel på vestligt overherredømme er, at Donald Trump beordrede den iranske generalmajor Qassem Soleimani likvideret. Det er vel ingen over- raskelse, at den iranske regering varslede hævnaktioner. Hertil svarede Trump, at Iran i så fald ville blive udsat for sanktioner og repressalier i hidtil ukendt omfang.

Herremandsmentalitet
Filosofien er helt klar: Vi er de gode, og når vi slår en af de onde ihjel, må I finde jer i det, for ellers banker vi jer bare. Det er et eksempel på herremands-mentalitet, der nærmer sig diktatur.

Dermed føres tanken hen på det gamle ordsprog: »Tryk avler modtryk«. Som verden ser ud i dag, er det berettiget at spørge, hvorvidt det er den vestlige verdens fremfærd, der har avlet terroristgrupper som Taleban og Islamisk Stat?

Det er uvilkårligt sådan, at alle samfund har ekstremistiske galninge, for hvem hensigten helliger midlet. Disse er dog normalt i mindretal, hvorfor de ikke har magt og indflydelse. Her er det sådan, at Vesten med sine sanktioner (læs indblanding) skaber grobund for de yderligtgående grupperinger, idet sanktionerne i de fleste tilfælde rammer menigmand i stedet for regimet eller ekstremisterne.

Som sagt kæmper den vestlige verden primært ud fra amerikanske interesser. Uanset at hans politiske linje er uberegnelig, er det tydeligt, at Trump ønsker at bevare USA's position som verdens største supermagt, så den amerikanske præsident fortsat er verdens leder.

Her er det sådan, at det den splid og det kævl, der skiller EU, er velkomment. Det britiske brexit, de danske forbehold og det forhold at EU ikke endnu er en union, fordi vi kun har en traktat og ikke en grundlov, er til fordel for Trump. Sagen er jo, at de europæiske lande ikke er andet end amerikanske vasalstater.

Større end USA
Her er det simpelthen sådan, at hvis EU blev samlet i en rigtig union (efter amerikansk model), så er der potentiale for at skabe en supermagt, der er større end USA. Dette er bestemt ikke af interesse for Donald Trump, fordi det ville ændre verdensbilledet for alvor.

Der er også en anden ting, der kan ændre verdensbilledet. Det er sådan, at USA er verdens største økonomi med Kina som den næststørste. Her kan billedet ændre sig, hvis den kinesiske økonomi fortsætter med at vokse.

The Economist har lanceret »Big Mac Index« som en uformel måde, hvorpå man kan måle købekraft og dermed evaluere valutakurser, når man køber denne burger. Denne tankegang kan bruges til at fastslå markedsstørrelser, dvs. hvilke lande, der har den største økonomi.

Kina størst og mægtigst
Hvis vi forudsætter, at der indføres en »Big Mac Day«, hvor alle borgere i de respektive lande køber en sådan burger, ser markedsandelene sådan ud: Rusland 144,5 mio. (2017), USA 327,2 mio. (2018), EU 512,4 mio. (2018) og endelig Kina med 1,386 mia. (2017). Som det ses, vil Kina, hvis opsvinget fortsætter, om føje år være en større økonomi end USA. Når man samtidig tager i betragtning, at Kina har atomvåben og et stærkt militær, må det forudses, at landet kan blive den største og mægtigste supermagt inden for en kort årrække.

Det må derfor være sådan, at den vestlige verden skifter kurs. I stedet for den hidtil anvendte herremandsmentalitet, som udelukkende kører på interesser, er det nok på tide, at det er politik og diplomati, der skal til, når vi forsvarer de ikke nødvendigvis amerikanske, men vestlige interesser. Kort sagt, vi må finde os i, at globaliseringen ændrer verdensbilledet, og hvis vi vil undgå den tredje verdenskrig må vi indordne os efter forholdende.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?