4. juni 2020
På Roskilde Katedralskole inddrages verdensmålene i undervisningen, og de hænger i alle klasselokaler og på gangen.
gallery icon

Se billedserie

På Roskilde Katedralskole inddrages verdensmålene i undervisningen, og de hænger i alle klasselokaler og på gangen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Verdensmålsdag skal forpligte os alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Verdensmålsdag skal forpligte os alle
Debat - 17. oktober 2019 kl. 14:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Claus Niller, rektor Roskilde Katedralskole

Lige nu ser vi en bølge af aktivitet blandt unge i et omfang, vi ikke har set tidligere. De unge er oprørte og bekymrede over klodens fremtid. Og de går forrest i kampen for nødvendige forandringer. De unge er indignerede over det, de oplever som de voksnes passivitet.

Det er forståeligt. Det er de unge, der skal overtage den jord, vi efterlader.

Og vi skal tage problemstillingen alvorligt. Ikke bare fordi de unge altid skal tages alvorligt, men fordi de har ret. Det er tankevækkende, at det er fra de unge, forandringerne skal komme. Men sådan er det.

Derfor har vi i Roskilde Campus arbejdet videre med en idé i kommunens budgetforlig og tager nu initiativ til en verdensmålsdag i Roskilde.

Sammen vil vi etablere et årligt arrangement, hvor elever og studerende på byens institutioner sætter fokus på ét af de 17 verdensmål og gennem en fælles aktivitet fortæller hinanden om, hvad vi arbejder med, og hvilke initiativer vi i den sammenhæng foreslår indført. Det kan være forslag både på det personlige niveau, på institutionsniveau, på det lokale og på det nationale niveau.

Målet er at skærpe elevers og studerendes opmærksomhed på FN's verdensmål og betydningen af det fælles ansvar, vi har for at sikre klodens fremtid.

Vores uddannelsesinstitutioner er samfundets vigtigste dannelsesinstitutioner. Der er her, børn og unge lærer og udvikler sig til at blive hele mennesker, der kan tage aktivt del i samfundet.

Centralt i forståelsen af samfundets udvikling og det enkelte menneskes rolle heri står FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Det er derfor naturligt, at uddannelsesinstitutionerne integrerer verdensmålene i undervisningen, og det er mange godt i gang med. Enkeltvis. Med en Verdensmålsdag kan vi understøtte arbejdet ved også at operere på tværs. Og vi kan forpligte hinanden på hver især at arbejde særligt meget med ét af de 17 mål.

Festivalen som medspiller
De unges engagement og bekymringer var også et element i min tale til årets 456 studenter på Roskilde Katedralskole. Jeg kunne samtidig ikke dy mig for at tilføje, at hvis klimaet spiller så stor en rolle for vores unge, så kunne de jo passende starte med at rydde op efter sig selv, når de drager på festival.

Bemærkningen afstedkom selvfølgelig en del moro, særligt blandt de tilstedeværende forældre og pårørende. Bemærkningen var dog mest tænkt som en provokation. For i kampen om forandringer for klimaet følger et personligt ansvar. Også når man er på festival.

Heldigvis er Roskilde Festival en sikker samarbejdspartner, også i denne sammenhæng. Festivalen er den største enkeltstående kulturbegivenhed i Danmark, og en begivenhed, der har indflydelse på, hvordan de unge tænker og agerer. Festivalen har i forvejen stort fokus på netop bæredygtighed. På den måde kan festivalen hjælpe med til at understøtte de unges tænkning på dette felt. Derfor er det for os i Roskilde vigtigt at have festivalen med som medspiller i Verdensmålsdagen.

Et afsluttende tip: Læs Hans Roslings fremragende bog »Factfulness« fra 2018. Her dokumenterer Rosling, at det - bortset fra klimaet - går langt bedre med de 17 verdensmål, end man typisk får indtryk af via medierne.

Og det er en vigtig pointe. Bekymringerne for fremtiden skal sætte gang i handlinger, men må ikke ødelægge glæden ved livet.

Den balance skal vi hjælpe de unge med at finde.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?