28. september 2020
Vi skal kickstarte væksten ved at investere i den grønne omstilling. Der er masser af arbejdspladser i at sikre flere ladestandere til elbiler, solceller og energirenoveringer på blandt andet skoler og daginstitutioner. Og samtidig at klimasikre, så vi er klar til fremtidige perioder med tørke, storme og oversvømmelser.                                                                                                                              Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Vi skal kickstarte væksten ved at investere i den grønne omstilling. Der er masser af arbejdspladser i at sikre flere ladestandere til elbiler, solceller og energirenoveringer på blandt andet skoler og daginstitutioner. Og samtidig at klimasikre, så vi er klar til fremtidige perioder med tørke, storme og oversvømmelser. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Velfærden skal ikke barberes efter krisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Velfærden skal ikke barberes efter krisen
Debat - 22. maj 2020 kl. 14:14

Af Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Det har været nogle helt vilde måneder. Hvem havde forestillet sig, at vi ville blive nødt til nærmest at lukke Danmark helt ned? Jeg havde ikke. Men det var det rigtige og helt nødvendigt.

Nu begynder jeg at tro på, at vi er ovre det værste. Tallene ser gode ud, og sundhedsmyndighederne er optimistiske. Derfor lukker vi gradvist igen.

Jeg er især glad for, at de store børn nu kan komme i skole igen, og at efterskoleeleverne fik lov at komme tilbage og få nogle gode sidste uger, inden skoleåret er forbi. Det har de fortjent.

Mange andre er utålmodige, fordi vi ikke kan åbne det hele på en gang. Det kan jeg godt forstå. Men vi er nødt til at åbne stille og roligt, så vi ikke risikerer at tage to skridt frem og et tilbage.

Imens Danmark åbner mere og mere, skal vi finde den bedste vej ud af krisen. Her har der allerede været de første antydninger af, at det kommer til at gå ud over velfærden, for nu skal der spares.

Jeg kan lige se det for mig. Mere travlhed på sygehusene, færre hænder i daginstitutionerne, udliciteringer i ældreplejen. Men det er den helt gale vej.

Efter finanskrisen var det netop det, der skete. Der blev skåret i velfærden, og kriseregningen havnede i høj grad hos arbejdsløse og dem med færrest penge.

Det må ikke ske igen
Det må ikke ske igen. Det er velfærdssamfundet, det stærke sammenhold, hjælpepakker til erhvervslivet finansieret af os alle sammen, der får os gennem krisen.

Vi ved jo godt, hvem det vil ramme, hvis vi gentager krisehåndteringen efter finanskrisen:

n Alle dem der ikke har råd til privathospitaler og privat ældrepleje.

n De ansatte på hospitalerne, i daginstitutionerne og i ældreplejen, som skal løbe endnu hurtigere.

n De svageste i vores samfund.
Og så skulle de rigeste gå fri, efter at staten har hjulpet erhvervslivet med hjælpepakker for milliarder. Det hænger jo ikke sammen.

Men jeg tror heller ikke på, det sker denne gang. Lad os nu stå sammen og udbygge vores stærke samfundsmodel. Det har vi heldigvis et regeringsgrundlag, som udstikker som retning.

Da daginstitutionerne og skolerne pludselig lukkede ned på grund af krisen, måtte selv de allermest blå vist indse, at gode børnehaver, vuggestuer og skoler med tryghed, læring og omsorg til vores børn er en forudsætning for, at både de offentligt ansatte og de privatansatte kan gå på arbejde hver dag.

Der er brug for, at vi investerer i velfærd, fordi den er selve fundamentet for vores samfund og vores arbejdsmarked.

Selvfølgelig er der en regning at betale for de hjælpepakker, vi er blevet enige om. Men det må ikke blive en undskyldning for at spare på velfærd og bremse den grønne omstilling.

Regningen skal vi betale i fællesskab over de næste mange år. Det skal ske retfærdigt, og det skal selvfølgelig være de bredeste skuldre, der bærer det tungeste læs.

Samtidig skal vi kickstarte væksten ved at investere i den grønne omstilling. Der er masser af arbejdspladser i at sikre flere ladestandere til elbiler, solceller og energirenoveringer på blandt andet skoler og daginstitutioner. Og samtidig at klimasikre, så vi er klar til fremtidige perioder med tørke, storme og oversvømmelser.

Det er de investeringer, der skal sætte gang i både økonomien og den grønne omstilling og få os godt ud på den anden side.

Denne gang skal vi håndtere krisen retfærdigt og grønt. Vi skal sikre, at alle kommer med.

Har debatten om sexisme taget overhånd?