22. april 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vaskerisag bør revurderes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vaskerisag bør revurderes
Debat - 23. oktober 2020 kl. 22:46

Sygehusvaskeri: Kronikøren opregner her en del grunde til, at regionens nye sygehusvaskeri skal placeres i Svebølle.

arrow Læs også: Nyt sygehusvaskeri er slået tilbage til start

Af Svend Müller, bestyrelsesformand for Svebølle Varmeværk, Hovedgaden 10, Viskinge, Svebølle

Er beslutningen omkring Region Sjællands nye sygehusvaskeri taget på forkert grundlag?

Ja, det er der noget, der tyder på! Det ser ud som om, regionens administration allerede inden regionsmødet d. 24. juni havde afskrevet en placering i Svebølle, og det fremgår af administrationens beslutningsgrundlag, at beslutningen er foretaget på baggrund af direkte oplysninger. Desuden er der aspekter omkring f.eks. miljø og grøn energiforsyning, der slet ikke er medtaget i vurderingen.

I administrationens vurdering af grundens egnethed fremgår det om grunden i Svebølle, at:

n Placering af område med passende miljøklasse på 7aø er uhensigtsmæssig og har vanskelige adgangsforhold.

Dette er ikke korrekt. Der er gode adgangsforhold næsten uanset, hvor man vælger sin udstykning på det store areal i Svebølle, da matriklen ligger lige ud til landevejen, hvor der i forvejen er tung trafik til og fra Vognmand Johs. Rasmussen. Dette område er desuden en kommunal udstykning med en lokalplan, der er lavet specielt til industri.

n Forurening på matr.nr. 7bb Forureningen er phenol. Ejendommen er beliggende i vigtigt grundvandsområde. Bebyggelse vil kræve yderligere undersøgelser af jordforureningsmæssig karakter og konkrete tilladelser til at bygge nyt vaskeri på ejendommen. 7bb har yderligere en fysisk udformning, der ikke muliggør en fornuftig udnyttelse og bebyggelse pa grunden.

Dette er ikke korrekt. For det første er den lille matr.nr. 7bb slet ikke relevant, da det er den store matr.nr. 7aø, det drejer sig om. For det andet er det et meget lille areal på 7bb, der er forurenet. Resten af matriklen og hele matr.nr. 7aø (i alt ca. 165.500 m2) kan frit bebygges uden forureningsundersøgelser eller tilladelser efter jordforureningsloven.

I administrationens indstilling står følgende:

n Administrationen har ved den konkrete prioritering lagt vægt på, at der kan etableres forsyning til det kommende vaskeri, at grunden er udstykket, samt at der ikke er konstateret forurening på grunden.

Ingen forurening
Der er ikke konstateret forurening på den 155.000 m2 store matrikel 7aø i Svebølle. Der er gode muligheder for forsyning med kun få hundrede meter hen til fjernvarmeværket i Svebølle, der leverer varme baseret på lossepladsgas, biobrændsel og solenergi og dermed 100 procent grøn forsyning, som også var et ønske fra regionen.

I administrationens beregning af tilslutningsbidrag fremgår følgende:

n Aflednings tilslutningsbidrag i Svebølle er sat til 9,7 mio kr. for alle 155.000 m2.

n Afledningsbidraget er i Jyderup sat til 1 mio. kr. for ca. 15.000 m2

Regionsdirektør Per Bennetsen fastholder, at evalueringen er ens for alle matrikler, vel vidende at arealet i Jyderup er 10 gange mindre end det i Svebølle, hvilket giver et helt forkert billede af den etableringsøkonomi, der skal vurderes på. Tilslutningsbidraget skal beregnes ud fra det areal, der benyttes og selvfølgelig ikke hele arealets samlede størrelse.

I administrationens tekst omkring valg af forsyning fremgår:

n I Svebølle skal der føres gas fra Jyderup, som koster 2,9 mio. kr.

Administrationen har i intern mail af 21. juni 2020 kommenteret følgende om brug af gas i vaskeriproduktion: »Brug af gas i vaskeriproduktion. I forbindelse til arbejdet med genopførsel af Region Sjællands vaskeri, arbejdes der med gas som primær energiform til opvarmning af produktionsapparatet. Vaskeriorganisationen har for nuværende ikke et umiddelbart kendskab til vaskeriproduktion baseret på produktion med elektricitet som primær energikilde.«

Dette er bemærkelsesværdigt, da der i skema 2, som også er udarbejdet af administrationen, står følgende: »Ved valg af eldrevne tumblere i stedet for naturgasdrevne, kræves større strømforsyning. Hvis dette vælges, er kapacitetsbehovet afgørende for størrelsen på tilslutningsbidraget.«

I dén forbindelse bemærkes det, at fjernvarmeværket kan levere 80-90 grader varmt vand, som efterfølgende med indkøb af »grøn« el kan opvarmes til den ønskede temperatur. Dermed er hele energiforbruget til vaskeriet 100 grønt og bæredygtigt.

Hvorfor så vælge Svebølle?
n I Svebølle får man en ikke forurenet grund

n Gode adgangsforhold for biler og lastbiler

n Nærhed til offentlig transport med bus lige til døren fra Holbæk og Kalundborg og med tog til Svebølle Station, som ligger få hundrede meter fra grunden.

n Let adgang til 100 procent grøn forsyning

n En besparelse på 2,9 mio. kr. for gastilslutning.

n En »besparelse« i etablering på 8,7 mio. kr. på aflednings- og tilslutningsbidrag set i forhold til administrationens budget.

Det virker mildt sagt besynderligt, at administrationen i stedet vælger en grund uden adgangsvej. En grund uden nærhed til forsyning. En grund, der ligger over fire km fra nærmeste station. En grund med en sø, der er beskyttet efter § 3 i naturbeskyttelsesloven. Og en grund, der var prioriteret lavest i administrationens prioritering. Sagen burde i den grad revurderes med rigtige oplysninger.

arrow Borgmester: Sygehusvaskeriet bliver hos os
22. januar 2021 kl. 14:41 Opdateret: kl. 11:15
arrow - Stadig i spil til nyt sygehusvaskeri
12. januar 2021 kl. 05:54 Opdateret: kl. 06:34
Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?