17. september 2021
Sundhedsstyrelsens anbefalinger er bare det bedste og mest kvalificerede bud, vi har, skriver Ulla Birk Johansen.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger er bare det bedste og mest kvalificerede bud, vi har, skriver Ulla Birk Johansen.
Foto: Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vaccinedebat: Tag stikket!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vaccinedebat: Tag stikket!
Debat - 18. august 2021 kl. 10:36
Af Ulla Birk Johansen, kredsnæstformand, Dansk Sygeplejeråd, Kreds Sjælland

De danske strategier for værnemidler, afstand, test og vaccinationer har reddet tusinder af menneskeliv i Danmark. Det har gjort sygeplejersker og andre sundhedspersoners arbejdsliv sikrere og sundere. I DSR tør vi slet ikke tænke på, hvor alvorlig situationen havde været i dag, hvis ikke vaccinationsstrategien var rullet ud.

Det betyder ikke, at man ikke må være skeptisk og kritisk overfor vaccinationer og testmetoder, men jeg bliver bekymret, når vaccineskepsis udvikler sig til en kamp, hvor man kun kan være for eller imod.

Jeg mener, at det er langt mere nuanceret, og Sundhedsstyrelsens anbefalinger er bare det bedste og mest kvalificerede bud, vi har.

Coronavirus har haft store omkostninger for den faggruppe, som DSR repræsenterer, nemlig sygeplejersker. Vi kender sygeplejersker som - før test og vacciner - ofrede familielivet, mens de arbejdede på corona-afsnit af frygt for at bringe smitten hjem. Ikke uden grund. Mange er blevet smittet i forbindelse med deres arbejde. Mange har også døjet med åndedrætsbesvær, eksem, hovedpine og kløe på grund af arbejdsdage iført masker, mundbind og beskyttelsesdragter. En del af de smittede sygeplejersker lider af alvorlige senfølger, og i denne tid frygter adskillige at blive fyret af samme grund.

Sygeplejersker har behandlet, lindret og plejet de allersygeste coronapatienter. De var der på sengestuen, når patienterne tabte kampen mod virus.

Det er ikke for at få ros, medlidenhed, honningkager, spisebilletter eller klapsalver til sygeplejerskerne, at vi siger det her. Ærindet med debatindlægget er at appellere til den sunde fornuft i befolkningen.

Sygeplejersker har mærket coronavirus på nærmeste hold, på egen krop og i eget arbejdsliv. Vi ved, at PCR-test, kvik-test og vacciner har forandret situationen fuldstændig siden december 2020, hvor de første blev vaccineret. Vi hører ikke, som tidligere, om kolleger, der rammes af alvorlige Covid-sygdomsforløb, efter at de er blevet vaccineret. Der er ikke mere behov for Covid-afdelinger på sygehusene, for de kan behandles på de almindelige afdelinger.

Det betyder jo ikke, at vaccinerne ikke kan forbedres, og vi er da, ligesom mange vaccineskeptikere også bekymrede for, at man ikke kender langtidseffekterne. Men alternativet er værre. Vi kan bare vende blikket ud i verden, hvor der ikke er tilbud om vaccine til alle, eller hvor befolkningen ikke tager imod tilbuddet.

Vi har alle billeder på nethinden af lastbiler med lig, massegrave og kaos på hospitalerne. Derfor håber vi, at den sunde fornuft sejrer, og at alle tager imod stikket, så vi alle sammen kan vende tilbage til en hverdag uden restriktioner og smittespredning.

Synes du, at kommunen er der for dig?