5. juli 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udnyt krisen og sæt gang i opkvalificeringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udnyt krisen og sæt gang i opkvalificeringen
Debat - 10. juni 2020 kl. 13:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Arbejdsmarkedet
Af Torben Poulsen, hovedkasserer i Dansk Metal, og Allan Thomsen, afdelingsformand i Metal Nordsjælland.

Coronakrisen har desværre medført en stigning i ledigheden til trods for, at hjælpepakkerne alene her i Nordsjælland holder hånden under ca. 12.000 lønmodtagere. Ledigheden blandt Metals medlemmer i Nordsjælland er ca. fordoblet her under coronakrisen.

Vi skal hjælpe de ledige hurtigt tilbage i job. Der er behov for, at flere ufaglærte får mulighed for at blive faglærte, og flere faglærte får mulighed for at efteruddanne sig med en akademiuddannelse. Ligesom også den faglærte skal kunne komme hurtigere i gang med en ny faglig uddannelse, hvis arbejdsmarkedet har forandret sig.

Uforståelige regler
Videreuddannelsesområdet er i dag præget af mange helt uigennemskuelige og uforståelige regler. En ledig faglært skal f.eks. have været ledig i hele seks måneder, før det er muligt at blive voksenlærling. Det giver ingen mening, når vi nu kan se, hvordan efterspørgslen i en branche kan skifte meget pludseligt.

Øget usikkerhed
Ledighed øger den økonomiske usikkerhed. Overgangen fra en fast løn til en midlertidig ydelse kan være svær, og dagpengenes udløb kan hurtigt komme til at fylde i mange lediges hverdag. Vi foreslår derfor, at uddannelse ikke bør tælle med som en del af ledighedsperioden for dagpengemodtagere. Det vil fjerne bekymringen for, at opkvalificering vil koste for stor en del af dagpengeperioden.

Opkvalificering skal altid ske med blik for forholdene på det lokale arbejdsmarked, så videreuddannelse og jobformidling hænger tæt sammen. Det skal sikres ved at inddrage de lokale fagforbund og a-kasser, som har et indgående kendskab til både de lokale virksomheder og medlemmer.

Det er ikke nogen ny udfordring, vi står overfor, men regeringen har heldigvis meldt ud, at en større opkvalificeringspakke er på vej. Det støtter vi fuldt op om i Dansk Metal.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?