16. december 2017
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udenlandske kandidater er en stor gevinst for Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udenlandske kandidater er en stor gevinst for Danmark
Debat - 09. oktober 2017 kl. 13:48
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Anders O. Bjarklev Rektor DTU

Med jævne mellemrum dukker diskussionen om udenlandske studerende på danske universiteter op i medierne og i den politiske debat. Det er en udbredt opfattelse, at udenlandske unge, der kommer til Danmark for at studere, er en byrde, dels fordi en del af dem kan få SU, dels fordi de fleste formodes at forlade landet igen med en kostbar uddannelse i bagagen.

På DTU har vi hundredevis af udenlandske medarbejdere og studerende, og det er vi ikke alene om. Det er et kendetegn for verdens bedste universiteter, at de har store andele af udlændinge fra mange forskellige lande blandt medarbejdere og studerende.

Så i vores verden er de udenlandske studerende ikke en byrde. Tværtimod er de en stor gevinst for vores universitet, fordi de tilfører os talent, faglig viden og nye ideer, som er uundværlige for både forskning og uddannelse. Dette synspunkt har vi fremført i mange år til alle, der ville høre på det.

Men for at få sat tal på, hvad de udenlandske kandidater egentlig betyder for den danske samfundsøkonomi, har vi bedt analysevirksomheden Damvad Analytics undersøge denne side af sagen. Og analysen viser, at udenlandske kandidater, der dimitterer fra DTU, er en ren guldgrube for det danske samfund.

I perioden 2007-2011 er 800 kandidater, som ikke har dansk statsborgerskab, dimitteret fra DTU. De 800 er senest indvandret et år før studiestart og har ikke tidligere taget en uddannelse i Danmark.

Hvis vi springer mellemregningerne over, så viser analysen, at de 800 studerende i gennemsnit hver har bidraget med 1,2 mio. kr. til det samfundsøkonomiske regnskab.

På plussiden tæller lønudbetalinger samt direkte og indirekte skatter og afgifter som moms og punktafgifter. På minussiden har vi fratrukket de udgifter, som det offentlige har haft til SU, udgifter til selve uddannelsen og andre offentlige ydelser.

Efterspurgte af virksomhederne
Men det er ikke kun, fordi vi som samfund tjener gode penge på dem, at vi skal sætte pris på de udenlandske kandidater. De er nemlig efterspurgte af virksomhederne.

Undersøgelsen viser, at langt størstedelen af dimittenderne bliver boende i Danmark efter endt uddannelse. Efter et år bor næsten 60 procent stadig i Danmark, og i årene efter falder denne andel kun langsomt. Otte år efter afsluttet uddannelse bor 40 procent stadig Danmark.

Og der er tale om folk, som forstår at bide sig fast på det danske arbejdsmarked. Året efter dimissionen er 72 procent i fuld beskæftigelse, mens 12 procent er deltidsbeskæftiget. I årene efter stiger andelen af fuldtidsbeskæftigede støt, så den efter ni år er på hele 85 procent.

Men de udenlandske studerende er ikke kun til gavn for statskassen, de er også på mange andre måder en gevinst for de danske universiteter.

Mens de studerer på DTU bidrager de studerende med nye perspektiver på, hvordan man løser problemer, som vi ikke har i Danmark, ligesom de bidrager med viden om sammenhænge og metoder, som er nye for os. Vi har simpelthen brug for deres input for at vi kan holde os i den globale top.

Alt i alt burde vi altså være lykkelige over, at så mange udlændinge ønsker at studere i Danmark. Men myter om udlændinge har alle dage været svære at få bugt med, og jeg håber, at vores undersøgelse kan bidrage til at gøre debatten om de udenlandske studerende mere nuanceret.

Undersøgelsen kan læses i sin helhed på l.dtu.dk/psat.