1. oktober 2020
Virksomheder på tværs af brancher har i det sidste halve år iværksat en storstilet udfasning af hurtigtvoksende kylling (lille billede). Bevægelsen vil give bedre forhold for mindst 12 mio. kyllinger.  På det store billede ses kyllinger, der får god plads og god tid til at vokse.           Foto: Anima
gallery icon

Se billedserie

Virksomheder på tværs af brancher har i det sidste halve år iværksat en storstilet udfasning af hurtigtvoksende kylling (lille billede). Bevægelsen vil give bedre forhold for mindst 12 mio. kyllinger. På det store billede ses kyllinger, der får god plads og god tid til at vokse. Foto: Anima
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Turbokylling er de nye buræg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Turbokylling er de nye buræg
Debat - 03. august 2020 kl. 08:48

Af Thorbjørn Schiønning Kommunikationschef

Anima

Hvad kalder man en kylling, der vokser fra 50 gram til over to kg på fem uger? Svaret er en turbokylling. Og det er desværre ikke en vittighed. Turbokyllingen, med sit tekniske navn Ross 308, står i dag for mindst otte ud af 10 kyllinger, som danskerne spiser. Det er nemlig den kylling, der ligger i de fleste kølediske i supermarkedet. Det er også den kylling, du vil finde i mange sandwiches, eller når du spiser på café og restaurant.

Når en kylling fremavles til at vokse så unaturligt hurtigt, så har det alvorlige konsekvenser. Forskningen viser, at dyrene har udbredte problemer med at gå normalt og derfor bruger det meste af tiden på at sidde passivt ned, når de ikke er i gang med at spise sig endnu større. Knoglesygdomme, lammelser og organsvigt er også kendte problemer i den industrielle kyllingeproduktion.

200 kyllinger i værelset
Dertil kommer, at dyrene går så tæt, at selv burhøns ville klage over det. Hvis du har et soveværelse på 10 kvadratmeter, hvor mange kyllinger, tror du så, der ville bo derinde, hvis det repræsenterede en kyllingehal? Du skal forestille dig en flok kyllinger, der nærmest er på størrelse med fodbolde. Fra naturens hånd har de brug for at kunne rode og undersøge og bygge sociale relationer med de andre i flokken. Nuvel, svaret er, at 200 kyllinger kunne bo på dit soveværelse. Meget trangt.

Heldigvis er der en god nyhed. I takt med at forbrugerne får øjnene op for problemerne, så stemmer de med indkøbsvognen og siger nej til turbokylling. Hvis man gerne vil kende forskel på, hvad der er turbo, og hvad der ikke er, så er her en tommelfingerregel: Øko og fritgående kyllinger er ikke turbokylling og ligeledes kyllinger med mindst et statsligt dyrevelfærdshjerte.

Og det bliver bedre endnu. I disse dage vælger mange virksomheder helt at droppe den kontroversielle kylling. Det gælder for eksempel Aldi, Lidl, 7-Eleven, Espresso House, Café Vivaldi og Joe & the Juice. Mange af disse indfører også den anerkendte standard European Chicken Commitment, som desuden sikrer bedre pladsforhold og naturligt lys. Det er noget, Anima og andre dyreværnsforeninger arbejder målrettet for, ligesom vi for få år siden så et skift væk fra buræg i detailhandlen.

Det naturlige næste skridt vil være, at supermarkedskæder som Rema 1000, Føtex og Kvickly også tager afsked med turbokyllingen, så den positive udvikling kan fortsætte. Her kan alle forbrugere hjælpe ved at stille krav og belønne de virksomheder, der går foran. Og så bliver turbokylling de nye buræg.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?