18. oktober 2019
Anne Mie Dreves
Foto: Anne Mie Dreves
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trusler skader den demokratiske samtale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trusler skader den demokratiske samtale
Debat - 13. maj 2019 kl. 13:42
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Valgdebat

Af Lumi Zuleta, Specialkonsulent, Institut for Menneskerettigheder

I går kunne avisen fortælle om flere kvindelige folketingskandidater, der efter udskrivelsen af valget har modtaget trusler om vold og voldtægt i deres mailboks. Det er ganske enkelt uhørt i et demokrati. Men vi har desværre hørt det før - personlige beretninger fra aktive kvinder i den offentlige debat, som bliver udsat for chikane og trusler på grund af deres køn.

Det har store konsekvenser for den enkelte kvinde, der rammes af trusler og chikane, men det har også konsekvenser for os andre, for det påvirker samfundsdebatten og den demokratiske deltagelse. Hvilket signal sender truslerne mod de kvindelige radikale politikere i Sjællands storkreds ikke til alle andre kvinder med politiske ambitioner? Hvem vil udsætte sig selv for den slags?

Ufiltreret adgang
Mere end nogensinde før bliver valgkampen ført på de sociale medier. Her har kandidaterne en platform, som giver dem direkte og ufiltreret adgang til vælgerne. De sociale medier er derfor en af de vigtigste scener for udfoldelsen af den demokratiske debat. Men forestillingen om det digitale forsamlingshus, hvor debatten bæres frem af en mangfoldighed af synspunkter og stærke argumenter, har desværre vist sig at være en illusion. Chikane og trusler er blevet hverdag, efter at den offentlige debat er gået online.

Og al forskning på området viser, at kvinder er en særligt udsat gruppe for online chikane. I en ny undersøgelse dokumenterer vi, at kvinder er mere end tre gange så ofte som mænd udsat for nedsættende eller krænkende kommentarer på nettet rettet mod deres køn. I størstedelen af tilfældene er det en mand, der står bag de krænkende kommentarer.

I samme undersøgelse svarer 59 procent af de adspurgte, at tonen på Facebook afholder dem fra at deltage i debatter på Facebook. Markant flere kvinder end mænd holder sig helt væk fra debatten online.

Væsentlig forklaring
Debattonen er således en væsentlig forklaring, hvis man vil forstå, hvorfor nogle kvinder vælger at trække sig fra den offentlig debat på sociale medier. Der går en lige linje fra den generelle forekomst af stærkt nedsættende og krænkende kommentarer om kvindelige politikere online til de anonyme trusler, som de kvindelige radikale politikere har modtaget i denne uge. Truslerne skal naturligvis politianmeldes, men samtidig er det uhyre vigtigt at understrege, at vi alle er ansvarlige for at opretholde god takt og tone i den politiske debat.

Der er ikke tale om en demokratisk samtale, hvis et stort flertal af kvinderne vælger at holde sig ude af debatten.