30. maj 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tillidskrisen afslører huller i fundamentet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tillidskrisen afslører huller i fundamentet
Debat - 11. oktober 2019 kl. 14:31
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Michael Teit Nielsen
Vicedirektør, Ældre Sagen

Skønmaleriet af Danmark som et godt og stærkt samfund baseret på tillid er krakeleret de senere år. Dét var hovedbudskabet fra statsminister Mette Frederiksens åbningstale i Folketinget.

Hun brugte som eksempel, at der er kommet videoovervågning af jordbærboden ved vejkanten. Jeg vil vove den påstand, at vi trods alt stoler mere på hinanden end på systemet.

Den danske velfærdsmodel bygger på en generationskontrakt: Vi får gratis skolegang og uddannelse som unge. Som voksne arbejder vi og bidrager til samfundsøkonomien gennem skatter og afgifter. Når vi bliver ældre, modtager vi folkepension og hjælp til det, vi ikke længere selv kan klare. Vi er nødt til at have tillid til, at det fungerer.

Men ser man forskellige tryghedsmålinger, er der ingen tvivl: Det, vi frygter mest, er, om man vil få den nødvendige hjælp, når man bliver svækket som gammel.

Hvis den danske velfærdsmodel var en bygning, så ville der være alvorlige anmærkninger i tilstandsrapporten. Manglende tillid svarer til en K3-skade, som regeringen bør give topprioritet at få udbedret med det samme.

Kendsgerningerne taler for sig selv:

n Hjemmehjælpen er skåret med 6,5 mio. timer på 10 år.

n 73.000 ældre sidder uden den hjælp, de har behov for. En stigning på 50 procent på 10 år.

n Mangel på plejeboliger har ført til for stram visitation i mange kommuner.

n Overbelægning på medicinske afdelinger fortsætter, hvilket er en alvorlig helbredsrisiko for ældre patienter.

n Flere sundhedsopgaver er på vej til kommunerne, men er kompetencerne der? Er personalet?

61 procent flere over 80
Alle disse udfordringer bliver kun forstærket af, at antallet af danskere på 80 år og derover vokser med 61 procent frem mod 2030.

Regeringen skal roses for at love, at økonomien til kommuner og regioner fremover skal følge med befolkningsudviklingen. Men skaderne er desværre allerede så alvorlige, at vi ikke længere kan nøjes med den almindelige vedligeholdelse.

Her og nu er det Ældre Sagens vurdering, at der er brug for at få følgende seks elementer ind i finansloven: 1) Mere personale, 2) Social omsorg, 3) Flere plejeboliger, 4) Støtte til pårørende, 5) Stop for overbelægning, 6) Fortsættelse af demenshandlingsplanen.

Ældre Sagen mener, at der trænger til et 360 graders eftersyn af den måde, vi i Danmark forvalter, leder og leverer ældrepleje på. Der er behov for en større national aftale, der kan genskabe danskernes tillid til, at de trygt kan blive gamle.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?