14. april 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tid til at løfte dagpengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tid til at løfte dagpengene
Debat - 29. marts 2021 kl. 06:40

Af Eva Obdrup, forretningsfører i 3F's A-kasse

Coronatiden har lært os, at ledighed kan komme som et lyn fra en klar himmel. Da pandemien ramte os for et år siden, mistede tusindvis af lønmodtagere deres job, selvom de arbejdede i solide og gode virksomheder og hver dag passede deres arbejde til punkt og prikke. Men pandemien ramte som en boksehandske, en helt uforudsigelig tsunami, og konsekvenserne har været voldsomme for de fleste.

Heldigvis har vi et dagpengesystem, der holder hånden under de arbejdsløse. Et dagpengesystem, vi alle er glade for, og som vi fremhæver ved enhver lejlighed i udlandet, når nogen vil høre på os. Men coronakrisen har gjort det tydeligt for de fleste, at vores højt besungne dagpengesystem er ved at forfalde. Understøttelsen er ganske enkelt ikke stor nok til, at man kan opretholde sin tilværelse, mens man leder efter et nyt job. I hvert fald ikke, hvis man er en helt almindelig, gennemsnitlig, dansk lønmodtager.

En faglært kok tjener i dag i omegnen af 33.000 kroner om måneden. En ufaglært 3F-arbejdsmand tjener måske omkring 29.000 kroner om måneden. Hvis de bliver arbejdsløse, kan de maksimalt få godt 19.000 om måneden i dagpenge. Det skaber utryghed. Endnu værre ser det ud for de lønmodtagere, der har en større indkomst. Det drejer sig om cirka 860.000 a-kasse medlemmer på landsplan. De må pludselig klare sig for det halve eller mindre, hvis de bliver arbejdsløse. Det skaber stor utryghed og reel frygt for at måtte gå fra hus og hjem.

Hjælp fra venner og familie
Foreningen Danske A-kasser, DAK, har netop lavet en undersøgelse, der viser, at halvdelen af de ledige på dagpenge må bede om økonomisk eller materiel hjælp fra familie eller venner for at få økonomien til at løbe rundt, mens de er ledige. En tredjedel må ligefrem spare på børnenes personlige pleje og helbred for at få pengene til at række.

Det duer ikke. Det er urimeligt og dumt. Urimeligt fordi hver enkelt lønmodtager hver eneste måned har betalt sin a-kasse kontingent i den gode tro, at understøttelsen er så tilpas stor, at man ikke får en ordentlig økonomisk mavepuster, når man bliver ledig. Men det gør de fleste, og de lave dagpenge skaber derfor stor mistillid til systemet. Dumt, fordi et fornuftigt dagpengeniveau er med til at sikre et godt og fleksibelt arbejdsmarked, som både lønmodtagere, arbejdsgivere og politikere er begejstret for.

I årtier har de danske politikere langsomt men sikkert udhulet værdien af dagpengene. Den andel af indkomsten, dagpengemodtagere kan få i tilfælde af arbejdsløshed, er for en gennemsnitlig lønmodtager faldet fra 57 procent i midten af 1990'erne til 47 procent i dag. Det svarer til godt 4000 kroner mindre om måneden, end hvis dagpengene ikke var blevet udhulet siden 1990'erne. Det skal være slut nu.

Sammen med mine kolleger i fagbevægelsen foreslår vi nu, at politikerne sætter dagpengene op, så den almindelige lønmodtager igen får tillid til systemet. Konkret foreslår vi, udhulingen af dagpengene stopper, så værdien af dagpengene følger den almindelige pris- og lønudvikling. Det vil gavne samtlige medlemmer af A-kasserne. Dernæst foreslår vi, at alle, der har været beskæftiget i to ud af de seneste tre år, får mere i dagpenge i de første tre måneder som ledig - op til 2000 kroner mere om måneden, hvis de har været medlem af en a-kasse i to år og op til 4000 kroner mere, hvis de har været medlem i mindst fire år.

Forslagene betyder, at folk, der bliver ledige, kan bruge al deres tid de første to-tre ledighedsmåneder på at finde et nyt job i stedet for at bekymre sig om deres privatøkonomi. Det har både samfundet, arbejdsgiverne og lønmodtagerne glæde af, fordi alle har brug for at få folk ind på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt. Samtidig skaber forslaget fornyet tillid til systemet, ikke mindst fordi udhulingen af dagpengene sættes i bero.

Hele Danmark tjener på, at lønmodtagerne er omstillingsparate og tør skifte job, og det forudsætter en vis tryghed på arbejdsmarkedet. Den tryghed opnår vi kun, hvis vi opruster vores dagpengesystem, så det bliver tidssvarende i dagens Danmark. Et trygt dagpengesystem handler ikke bare om anstændighed over for de ledige, som i mange, mange år har betalt til a-kassen. Det handler i mindst lige så høj grad om fundamental tryghed for dem, der er i arbejde, for ikke at glemme arbejdsgivernes mulighed for også i fremtiden hurtigt at kunne hyre og fyre.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?