14. april 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tal og det, der tæller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tal og det, der tæller
Debat - 05. marts 2021 kl. 15:47

Af Peter Fischer-Møller Biskop over Roskilde Stift

Aldrig nogensinde er vi mennesker blevet målt så meget, som vi bliver i dag! Vi måler alt fra vores søvn, puls, blodtryk til antal skridt.

Alle disse tal er gode til at give fingerpeg om vores tilstand og hvilke områder, man bør give lidt mere opmærksomhed. Men vil man vide, hvem et menneske er, og hvordan det har det, fanger tallene kun en lille del af historien; man er nødt til at spørge folk, lytte til deres refleksioner og fortællinger. Her drejer det sig nemlig ikke kun om antal hjerteslag, men om et menneskes hjertelag og hjertesag.

Tal fanger kun en del af virkeligheden - og hertil kommer, at tal kan synes klare, men alligevel ikke være så objektive, som først antaget. Winston Churchill er ophavsmand til et herligt citat:

»Den eneste statistik, du kan stole på, er den, du selv har manipuleret.«

Her skjuler sig den vigtige pointe, at der bag mange af de tal, vi går så højt op i og fodres med af medierne, ligger bestemte interesser. De svar vi får, afhænger af de spørgsmål, vi stiller.

Sådan er det også, når det drejer sig om de tal, vi hvert år får præsenteret om befolkningens brug af folkekirken. Danmarks Statistik offentliggjorde for et par uger siden tal for 2020.

Som biskop er det godt at få tal på bordet, for tallene siger noget om danskernes forhold til folkekirken.

Tallene bærer selvfølgelig præg af coronasituationen.

Lidt flere vielser
Hvor der i 2019 i Roskilde Stift var 1375 par, der holdt bryllup, var tallet i 2020 faldet til 1193. Ikke fordi, det ikke var muligt at blive gift i kirken. Da landet blev lukket ned i foråret 2020, blev kirken også lukket, men ikke for kirkelige handlinger. Man kunne stadig holde dåb, vielse og begravelse i kirken, men man måtte kun være få tilstede. Så i hele foråret var det småt med bryllupper. Det ændrede sig dog hen over sommeren - i takt med genåbningen. I disse måneder var der endog lidt flere vielser end sædvanligt. Da der igen blev indført forsamlingsforbud, blev en del bryllupper aflyst eller udskudt.

Den samme fortælling gør sig gældende med barnedåben. Nationalt er antallet af dåb faldet fra godt 40.000 i 2019 til knap 34.000 i 2020, men meget tyder på, at flertallet af forældre ikke har fravalgt dåben, men udskudt den, så den kan fejres med alle ens kære.

Men selvfølgelig kalder tallene på opmærksomhed.

Når nu barnet er blevet et år gammelt, har fået sit navn og ikke længere kan være i familiens dåbskjole, vil man så droppe barnedåben eller udskyde dåben, til barnet selv kan tage stilling? Måske er der behov for, at kirkerne inviterer til »tumlinge-dåb«, der er tilrettelagt for familier med dåbsbørn i et- til to-årsalderen?

Først og fremmest kalder situationen på, at vi som folkekirke får talt med den danske befolkning om dåbens betydning: Hvorfor synes vi, at dåben er vigtig?

Jeg tror, vi har brug for det menneskesyn og det gudsbillede, der formidles i dåben: Budskabet om, at her er et sted, vi kan få lov at være, med alt det vi er - også vores fejl og mangler. Vi har brug for at høre, at den Gud, der har skabt verden og givet os livet, holder af os hver især - på trods. At vi i lyset af dåben skal øve os i at genkende hinanden som uperfekte og alligevel værdifulde medmennesker.

De øvrige tal i kirkestatistikken er meget konstante. Både begravelser og konfirmationer lå i Roskilde Stift på samme - høje - niveau som de seneste år. Medlemstallet i 2020 i Roskilde Stift er 77,5 procent. Man kan vælge at hæfte sig ved, at det er et fald på 0,4 procent fra sidste år. Man kan også hæfte sig ved, at antallet af udmeldelser var 966, mens antallet af genindmeldelser var 1193.

I Danmark er 73,8 procent af befolkningen medlemmer af folkekirken. Det er et bemærkelsesværdigt højt tal, når vi sammenligner det med de lande, vi ellers sammenligner os med. Det kan jeg glæde mig over; men det må ikke blive en sovepude. Vi skal altid gøre os umage for at lytte til kritik og være i nysgerrig samtale med befolkningen for sammen at kunne dele den indsigt og trøst, den afsløring og det håb, Jesu ord og gerninger rummer.

I år har Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter suppleret de mange tal fra Danmarks Statistik med en måling af danskernes tillid til folkekirken. Den ligger højt sammenlignet med andre dele af det offentlige. Det glæder jeg mig også over.

Trofaste danskere
Ligesom jeg glæder mig over danskernes trofasthed over for folkekirken, som jo nok ikke kun har at gøre med kirkegang og kirkelige handlinger, men også med vores velholdte kirkebygninger, som rummer 1000 års historie. Og med meget af det andet, som ikke lige er til at måle og veje: Musik og salmer, kirken som mødested for mennesker på tværs af alder, uddannelse og indkomst, kirken som et sted med plads til og omsorg for socialt udsatte, kirken som stedet, hvor jeg kan komme med det største og det sværeste i mit liv, og hvor jeg hører noget, som jeg ikke kan sige mig selv. Kort sagt: Kirken som et sted, hvor det, der foregår, netop ikke skal måles og vejes og sættes i skemaer.

Sådan har det for resten været fra begyndelsen. En tømrersøn fra Nazareth gik omkring og fortalte historier, der ikke kunne passes ind i de normale systemer, og tog sig af de folk, de andre ikke regnede for noget. Han endte med at blive henrettet som en forbryder. Det så virkelig ikke ud af noget som helst. Men historien om den kærlighed, der foldede sig ud i hans liv, død og opstandelse kunne verden ikke glemme. For den handler om det, der for alvor tæller.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?