20. januar 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tag ud i naturen og oplev landskabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tag ud i naturen og oplev landskabet
Debat - 02. december 2020 kl. 13:55

Af Yke W. Kloppenburg-
Oosterwoud, landmand

2020 bliver et år, vi alle kan huske, fordi coronaen påvirkede vores fælles dagligdag i en grad, som sjældent er set. Pandemien har betydet meget for den måde, vi kan leve vores liv.

Mange aktiviteter er blevet aflyst. For os i landbruget har det også betydet, at vi ikke har haft »gæster« som i de foregående år: Ingen gæster, da køerne kom på græs i foråret. Det traditionsrige Åbent Landbrug i september blev heldigvis en digital succes, men det er nu ikke helt det samme, som når vi mødes ansigt til ansigt og kan mærke, lugte og føle landbruget.

Jeg håber, at vi snart kan mødes igen med venner, familie og de mange nysgerrige besøgende, der kommer på gårdene. Men vi har heldigvis fundet nye måder at være sammen på, og interessen for at gå og cykle er vokset, mens coronaen har forhindret os i at mødes.

Hjemme hos os er vi aktive cyklister på både racercykel, mountainbike eller - det sidste nye - gravelcykel. Og så elsker vi at gå ture, og uanset om vi går eller cykler sammen med cykelklubben, så har vi aldrig mødt så mange mennesker, som vi gør nu.

Familier tager en tur i skoven sammen med børnene, vennerne og grupper og nyder kulturlandskabet og oplever biodiversiteten. Man kan sagtens opleve det hele, mens man cykler, løber eller går en tur og samtidig holder god afstand.

Vi udforsker vores omgivelser og følger årets gang; se rapsen blomstre, afgrøderne vokse og blive høstet, køerne komme på græs og smukke, bi-venlige blomsterstriber, der de seneste år vundet indpas i landskabet.

Win-win for natur og miljø
Min mand og jeg har gennem de sidste måneder genopdaget mange af de gamle stier, markstier og kirkestier. Vi har cyklet ad nye stier i skovene og været flere gange på tur i vådområdet Tempelkrogen ved Holbæk, hvor vi nyder fuglelivet.

Netop vådområder som det ved Tempelkrogen eller i Spjellerup ved Næstved er gode eksempler på, at vi nogle gange kan få flere ting på én gang. Vådområderne fjerner eventuel overskydende kvælstof, inden det kommer ud i fjordene, og samtidig er områderne blevet naturlige opholdssteder for fugle og smukke, rekreative områder for os mennesker.

Den slags løsninger håber jeg, at vi kommer til at se flere af fremover.

Jeg vil gerne slå et slag for spor, der er vandrestier, der giver alle interesserede mulighed for at opleve sider af naturen, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden. Sporene er ofte trampestier, og de går på private arealer - og på den måde kan du opleve et landskab, som der ellers ikke er adgang til.

Der er masser af spor over hele Sjælland. De gør ikke altid så meget væsen af sig, men gemmer på gode oplevelser for hele familien. Og som landmand synes jeg, at det er fantastisk, at sporene går gennem landbrugslandet og tæt på landbruget, som man også kan læse om på nettet og de foldere, der er lavet til hvert spor.

Andet end julefrokosten
Nu er det blevet december og tid til hyggeligt samvær med familie og venner. Og hvorfor ikke holde en »coronasikker« sammenkomst? Tag det varme tøj på, kurven med varme drikke under armen og gå en tur og nyd landskabet med familie og venner? Der er mange andre måder at være sammen på end den traditionelle julefrokost.

Jeg ønsker alle en glædelig og sund jul med jeres kære. Lad os blive ved med at passe godt på hinanden.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?