5. juni 2020
Virksomheder som Arnold Busck, hvor danskerne i over 100 år har kunnet købe bøger, kommer fremover til at mangle i gadebilledet, skriver Sophie Løhde og afleverer en bredside mod flere ministre for deres måde at behandle et erhvervsliv i knæ på.
gallery icon

Se billedserie

Virksomheder som Arnold Busck, hvor danskerne i over 100 år har kunnet købe bøger, kommer fremover til at mangle i gadebilledet, skriver Sophie Løhde og afleverer en bredside mod flere ministre for deres måde at behandle et erhvervsliv i knæ på.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stop med at udskamme et erhvervsliv i knæ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stop med at udskamme et erhvervsliv i knæ
Debat - 07. maj 2020 kl. 13:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Sophie Løhde, MF (V) Politisk Ordfører

Der er nu over to måneder siden, statsminister Mette Frederiksen holdt det første af mange pressemøder om corona-virus. Dengang kunne statsministeren berette om 21 smittede. I dag er det tal steget til næsten 10.000. Sundhedskrisen er indiskutabel, og et enigt Folketing har med rette givet regeringen hidtil usete beføjelser i kampen for at kunne begrænse smitten.

Regeringen har da også fået velfortjent ros for sin nedlukning af Danmark. Der blev handlet resolut, hurtigt og med klar kommunikation, da der skulle lukkes institutioner, skoler, butikker, frisører og restauranter. I flere uger blev der holdt pressemøde efter pressemøde, hvor danskerne blev taget i hånden gennem nedlukningen.

Men nu, hvor vi er gået fra nedlukning til genåbning, er det som om, at regeringens lyst til at holde pressemøder er stilnet af. Det samme er min lyst til at rose regeringen.

Vi har nemlig en regering, der har zigget og zagget sig gennem genåbningen de sidste mange uger. Der er blevet holdt lukkede møder, og den langsigtede plan for genåbning er udeblevet for de mange hårdt prøvede virksomheder og deres ansatte. Især har der hersket vild forvirring og rådvildhed hos et par af de virksomheder og butikker, der ikke har været tvangslukket, men som alligevel - frivilligt - har undladt at åbne dørene for deres kunder for at udvise samfundssind.

De zoologiske haver meldte eksempelvis ud i slutningen af april, at de ville genåbne deres haver for befolkningen 1. maj. Alle retningslinjer var overholdt, og der var givet grønt lys fra Rigspolitiet til genåbningen. Kort efter fik de dog en tur i skammekrogen i fuld offentlighed af justitsminister Nick Hækkerup (S), der mente, at det var »uhensigtsmæssigt« at åbne de zoologiske haver. Herefter droppede de deres planer.

Helt galt gik det, da Ikea annoncerede, at de ville genåbne deres varehuse. I 10 dage var regeringen tavs og reagerede først, da de første kunder havde krydset dørtrinnet ind til sofaerne og garderobeskabene. Pludselig tonede erhvervsminister Simon Kollerup (S) frem på skærmen i skarpe, nærmest udskammende vendinger og kritiserede Ikea for at agere uansvarligt. Han mente selv, at han havde givet Ikea det, han kaldte en »klar anbefaling« om, at de skulle lade være med at åbne. Ikea fulgte altså retningslinjerne til punkt og prikke, men fulgte altså ikke ministerens såkaldte anbefaling.

Så må der lovgives
Hvad er det for en måde at behandle virksomheder på, når de står med ryggen mod muren? Hvis ikke regeringen finder det sundhedsfagligt forsvarligt, at virksomheder må åbne, så må de altså lave den lovgivning, der skal til for at forbyde dem en åbning. Hvis de derimod ikke finder lovgivning nødvendigt, så mener jeg, at erhvervsministeren og justitsministeren bør gemme deres moralprædikener og mavefornemmelse langt væk. Det må være enten eller.

I skrivende stund er næsten 50.000 mennesker blevet ledige under corona. 50.000, der har mistet deres arbejde og indkomst siden 9. marts. Dansk Industri anslår, at flere end 220.000 danskere er sendt hjem på lønkompensation. Det er voldsomt. Vi står i en kæmpe økonomisk krise.

Virksomheder som Arnold Busck, hvor danskerne i over 100 år har kunnet købe bøger, kommer fremover til at mangle i gadebilledet.

Flyene i lufthavnen hos SAS holder stille på landingsbanen, og 5000 mennesker blev afskediget i sidste uge.

46 procent af Dansk Erhvervs medlemmer har oplevet et omsætningsfald på mere end 35 procent, og alene detailhandlen har i gennemsnit mistet 64 procent af deres omsætning i marts og april. I oplevelseserhvervene er det tal helt oppe på 82 procent.

Det er den virkelighed, som virksomhederne og ikke mindst deres ansatte står i. Det handler ikke om grådige butikker, der vil trodse regeringens påbud. Det handler om virksomheder i knæ, der forsøger at manøvrere i regeringens manglende retningslinjer og zigzag-kurs. Naturligvis vil virksomhederne søge at åbne deres døre, hvis muligheden er der og retningslinjerne tillader det. Det, mener jeg ikke, man kan bebrejde dem. Og vi skal da slet ikke udskamme dem, som regeringens ministre har gjort den seneste tid.

Venstre har sagt, at en åbning skal ske så hurtigt, som det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Vi skal genåbne de ting, der giver den største samfundsøkonomiske gevinst, og vi skal lave en klar rækkefølge for de næste faser af genåbning, der giver danskerne og virksomhederne en ide om, hvilken rækkefølge de kan åbne.

I stedet for skam og trusler skal vi give virksomhederne perspektiv og tryghed. Det skylder vi både dem og deres medarbejdere, der vil tilbage på arbejde.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?