21. september 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stop dansk import af forurenet vand fra Norge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stop dansk import af forurenet vand fra Norge
Debat - 04. juni 2020 kl. 14:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Henrik Toft Jensen, lektor emeritus, Dronningensvej 27, Frederiksberg, og Jan Rasmussen, fisker, Agersøgårdsvej 8, Agersø

Der er en omfattende diskussion i øjeblikket om udledning af urenset spildevand i vore farvande. Anledningen er, at Hofor (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab) har fået godkendt planer om udledning af mere urenset spildevand fra København og Gentofte Kommuner i en begrænset periode.

Anne Bjergvang, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Slagelse Kommune, havde et indlæg i Politiken 26/5, hvor hun gav udtryk for utilfredshed med demokratiets og politikernes manglende mulighed for at gribe ind i forhold til spildevandsudledning og udledning af forurenet vand.

Det er nemlig ikke kun kommunernes udledning af urenset kloakvand, der medvirker til forurening af vore farvande. Også udledning af spildevand fra industrien bidrager til forurening af havmiljøet til skade for plante og dyreliv.

Virksomheden RGS Nordic ved Stigsnæs nær Skælskør modtager og udleder større mængder forurenet vand i Agersøsund. Udover forurenet vand fra danske virksomheder importerer virksomheden store mængder forurenet vand fra den norske olieindustri (mere end 120.000 m3 pr. år).

Ender i Storebælt
Efter en biologisk rensning udleder virksomheden det forurenede vand i Agersøsund, og forureningen ender således i Smålandsfarvandet og Storebælt. Det er formentlig en stærkt medvirkende årsag til den stærkt faldende fiskebestand i Agersøsund, Smålandsfarvandet og Storebælt.

Spildevandet fra Norge indeholder en række stærkt miljøskadelige stoffer som arsen, kviksølv, kobber, barium, PAH-stoffer, PFOS m. m. I alt har firmaet på Stigsnæs modtaget og udledt over tre millioner m3 fra indland og udland i perioden 2010- 2019.

Efter en fortynding af det forurenede vand med godt dansk grundvand udledes det importerede forurenede vand i Agersøsund, så det udledte vands koncentration af de miljøskadelige stoffer kommer ned på det tilladte. Virksomheden anvender i alt omkring 700.000 m3 godt grundvand og cirka 150.000 m3 overfladevand om året til fortynding af det danske og norske industrispildevand, som virksomheden modtager. Til sammenligning er det 65 gange så meget vand, som Agersø Vandværk producerer om året, eller som en by med ca. 15.000 indbyggere bruger om året.

Ifølge den danske miljølov og andre regler er der store restriktioner på import af forurenet vand og industriaffald fra andre lande. Tilladelse kan kun gives i en begrænset periode, hvis det eksporterende land ikke er i stand til at rense det forurenede vand selv. I 2010 beder det danske miljøministerium det norske miljøministerium (KLIF) om en forklaring på, hvorfor det norske forurenede vand skal til Danmark for at blive renset. Efter flere rykkere svarer det norske miljøministerium, at det er for dyrt for Stat- oil at bygge et rensningsanlæg, der kan rense det forurenede vand. Det burde olielandet Norge have råd til. Investeringer i et rensnings- og fortyndingsanlæg som det på Stigsnæs er ret små sammenlignet med de store udgifter til tankskibstransport fra Norge til Danmark. I øvrigt er det ikke tilladt at fortynde forurenet vand før udledning i Norge. Det forurenede vand skal være renset, så vandets indhold af skadelige stoffer kommer under grænseværdierne.

Nyttiggørelse
Et af argumenterne for at tillade fortsat import af det forurenede vand fra Norge er, at der sker en nyttiggørelse af noget af dette i anlægget på Stigsnæs. Den del af det forurenede vand, der påstås at blive nyttiggjort, er kulfibre og glycol. Disse stoffer udgør imidlertid kun en meget meget lille del af det forurenede vand, så denne nyttiggørelsesforklaring på importen forekommer som en hensigtsmæssig søforklaring - dels fra virksomhedens, dels fra myndighedernes side. Kulfibre og glycol er nemt tilgængeligt, uden at man er nødt til at tage 120.000 m3 forurenet vand med i købet.

Uforståelig import
Det er uforståeligt, at Danmark importerer stærkt forurenet vand fra Norge, der selv kunne udlede spildevandet i det dybe Nordatlantiske hav, der er en langt bedre recipient end den stærkt forurenede og forholdsvis lavvandede Østersø med nabofarvandene Smålandsfarvandet og Storebælt.

Det forekommer samtidig uforståeligt, at det er tilladt årligt at anvende 200.000 m3 godt dansk grundvand til at fortynde det forurenede vand fra den norske olieindustri. Er forklaringen, at den norske miljøbevægelse er langt stærkere end den danske, og at det er en god forretning for virksomheden på Stigsnæs at rense og fortynde det forurenede norske vand og udlede det i de i forvejen forurenede danske farvande?

Lad politikerne tage ansvar og få styr på udledning af forurenet vand i vore farvande. Samtidig bør politikerne stoppe den urimelige import af forurenet vand fra Norge, vi ønsker vore farvande tilbage, så Danmark bliver det miljøland, vi gerne vil være.

Har debatten om sexisme taget overhånd?