12. maj 2021
Selvom at flere unge i Region Sjælland de sidste 10 år er begyndt at tage en ungdomsuddannelse, er det næsten 30 procent af de 25-årige, der kun har en afgangsprøve fra folkeskolen i rygsækken. Hele 26 procent af alle 25-69-årige har ingen uddannelse. Afstandene til uddannelsesinstitutioner og store arbejdspladser er blevet større. Listen med udfordringerer  er lang, skriver  Frederik Vad Nielsen.       Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Selvom at flere unge i Region Sjælland de sidste 10 år er begyndt at tage en ungdomsuddannelse, er det næsten 30 procent af de 25-årige, der kun har en afgangsprøve fra folkeskolen i rygsækken. Hele 26 procent af alle 25-69-årige har ingen uddannelse. Afstandene til uddannelsesinstitutioner og store arbejdspladser er blevet større. Listen med udfordringerer er lang, skriver Frederik Vad Nielsen. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stil krav til jeres politikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stil krav til jeres politikere
Debat - 14. april 2021 kl. 15:40

Af Frederik Vad Nielsen
Forbundsformand, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Kære sjællændere

Lige om lidt er Danmark ude af coronakrisen. Lige om lidt har vi lagt en politisk undtagelsestilstand bag os. Det åbner døren til en ny virkelighed, hvor partierne på Christiansborg skal tvinges til at sætte turbo på arbejdet med at forbedre jeres hverdag. Ikke mindst de røde partier. Om få måneder har den nuværende regering siddet i to år. Meget godt er gennemført - bl.a. tidligere tilbagetrækning for nedslidte, investeringer i velfærd og et danmarkshistorisk stærkt fokus på natur og klima. Men corona har også forsinket vigtige kampe. Og det er her, I kommer ind i billedet.

I ved nemlig, hvor skoen trykker i Velfærds-Danmark. Tag nu bare uddannelsesområdet som eksempel: Selvom flere unge i Region Sjælland de sidste 10 år er begyndt at tage en ungdomsuddannelse, er det næsten 30 procent af de 25-årige, der kun har en afgangsprøve fra folkeskolen i rygsækken. Hele 26 procent af alle 25-69-årige har ingen uddannelse. Afstandene til uddannelsesinstitutioner og store arbejdspladser er blevet større gennem de sidste par årtier. Centraliseringsbølgerne har især været hårde ved Syd- og Vestsjælland og Lolland-Falster, og selvom der i regionen er eksempler på, at uddannelser så småt flyttes ud igen, så er det langt fra tilstrækkeligt. Listen med udfordringer kunne fortsætte. Derfor er der brug for, at I stiller krav til politikerne - og særligt dem der repræsenterer regeringen og støttepartierne. For selvom det lyder mærkeligt, så er der ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem, hvad der optager Christiansborg og mediemøllen, og så de vigtigste problemer i Danmark. Mere og mere handler om det liv, der leves i København og Aarhus, og mindre og mindre om det liv, der leves i resten af landet. Hvornår har vi sidst oplevet, at kampen for unge erhvervsskoleelever stod højere på politikernes og mediernes dagsorden end kampen for universitetsstuderende?

Toppen af kransekagen
Hvornår har vi sidst talt om alle de voksne i vores land, som ikke kan læse, skrive og regne? Hvornår har en ligestillingspolitisk diskussion taget udgangspunkt i den kvindelige sosu-assistent, som arbejder på tvungen deltid, frem for den kvindelige direktør, der gerne vil ind i en bestyrelse? Mange politiske kampe tager udgangspunkt i toppen af samfundets kransekage. Og selvom der er mange driftige forretningsfolk, selvstændige og godt lønnede byggeri- og industriansatte i Region Sjælland, så befinder en større del af kransekagens top sig altså inde ved avisredaktionerne på Rådhuspladsen i København.

Der er kun jer og jeres folketingsmedlemmer til at råbe op om den sociale uretfærdighed, som stadig hersker mange steder i vores samfund. Om fattigdom, manglende uddannelse, lange afstande og få private job. Alt det som meget sjældent er populære kampe for moderne Instagram-aktivister, men som betyder noget for mennesker af kød og blod. Hvis I stiller krav til jeres sjællandske politikere om, at de skal finjustere deres sociale kompas, så har I faktisk mulighed for at gøre en konkret forskel.

I vil helt sikkert blive mødt med beskyldninger om, at I »graver grøfter mellem samfundsgrupper«. At I forsøger at »skabe skel mellem land og by«. At I ikke har forstået det åbenlyse, at man »godt kan gøre det ene, samtidig med at man gør det andet«. Sniksnak. Privilegerede klasser, personer og dagsordener har altid appelleret til sammenhold og brobygning over inter- essekløfter, når de ville have mennesker med retfærdige krav til at holde kæft. Sandheden er enkel: Det ER vigtigt hvilke kampe man kæmper først. Sociale fremskridt bør ske i den rigtige rækkefølge. De vigtigste sociale forandringer skal gennemføres først.

Uret tikker, og tiden er knap. Lige om lidt kan der være folketingsvalg, magten kan skifte, eller jeres politikere får en tagsten i hovedet. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvad man først gennemfører politisk. Så kære sjællændere: Stil krav til jeres politikere om at kæmpe de vigtigste kampe først.

Gør det klart for dem, at mennesker uden uddannelse kommer før mennesker med uddannelse. At mennesker med langt til arbejde får en udstrakt hånd før dem, der har kort til arbejde. At ordblinde elever i skolen kommer før universitetsstuderende. At områder med få private arbejdspladser får mere opmærksomhed end områder med mange.

Vi er tæt på at være gennem coronakrisen, og I har magten til at gribe muligheden nu.

Sæt i gang!

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?