4. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stands pengestrømmen til økologerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stands pengestrømmen til økologerne
Debat - 05. februar 2020 kl. 08:12
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Økologi

Af Knud Haugmark, cand.mag.,

Skelhøjvej 25 C, Lyngby

Ø-mærkets har i tre årtier banet vej for enorme ekstra tilskud til en lille gruppe rige landmænd, der gerne kalder sig »autoriserede økologer«. Regeringen lader i finansloven for 2020 endnu flere millioner flyde til økologerne. Det hedder sig nemlig, at denne lille flok påtager sig »samfundsnyttige opgaver«. Det vil sikkert overraske mange, at der ikke foreligger empiriske undersøgelser, der kan godtgøre, at økologisk drift gavner biodiversitet, drikkevand, dyrevelfærd eller andet. Selv om økologer ikke har brugt gift på deres jord i tre årtier, kan man ikke påvise et signifikant fald i forbruget af pesticider, eller at drikkevandet er blevet renere af den grund. Tværtimod påvises stadig oftere rester af sprøjtegift i vandboringer. Senest er tallet steget til godt 40%. Ukrudtet trækker biodiversiteten lidt op på økomarkerne, men hverken fuglelivet eller naturindholdet er bedre.

Langt de fleste økologer er kvægavlere. Deres køer skider og pisser ned i deres egen mad ude på græsmarken, hvorfra nitrat uhindret siver ned i markdræn og ud i vandmiljøet. En ko bliver med sine metanbøvser og ammoniakudslip ikke mere miljøvenlig af, at man forsyner den med rødt økomærke.

Hvad værre er, så bruger økologerne kun gylle som gødning og henter den også hos almindelige svine- og kvægavlere, der så som erstatning kan købe lidt mere handelsgødning ind. De får takket være økologernes udspredningsareal mulighed for, at deres dyrehold kan udvides til skade for klima og miljø. Når økologerne aftager afgasset gylle fra biogasværker, får de endda klækkelig rabat på udnyttelsesprocenten, så de kan gøde helt op til normalen - i praksis ca. det dobbelte af, hvad planterne optager. Resten forurener grundvand, vandløb, søer og fjorde. Økologerne har ikke bidraget til en generel sænkning af udvaskningen af næringsstoffer til vandmiljøet, tvært­imod.

Økologerne må bruge antibiotika og zink til økologiske smågrise, fordi også de fravænnes for tidligt. Dermed fremmer man resistensudviklingen og forureningen med tungmetaller i agerlandet. Og nej, økologerne bruger ikke mindre antibiotika, som det ofte hævdes. Man sorterer nemlig de svin fra, som skal have mere antibiotika, og får på den måde fortegnede lavere værdier for økodyrene. Derfor er der heller ikke her empiri, der kan bevise, at økologien har medført et generelt fald i antibiotikaforbruget hos de danske husdyr.

Mange plejer deres samvittighed ved at vælge økologisk kød ud fra en drøm om, at dyrevelfærden er bedre. Jeg tror ikke, at en økokalv, der får brændt huden væk helt ind til kraniet med glødende jern, vil være enig. Når bedøvelsen fortager sig, gør det hvinende ondt. Ej heller de søer, som uden bedøvelse får sat ring i trynen, så de ikke kan rode i jorden, uden at det gør helvedes ondt. Og mon de økologiske høns i flokke på flere tusind dyr kan finde sig til rette, når de kun kan tælle til tre-fire stykker? Dødeligheden blandt økologernes kalve og smågrise er markant højere. Dyrevelfærd i økologien er et blålys, der altid viger for intensiv, højeffektiv produktion.

Økologisk madspild
Selv om økologerne ifølge Danmarks Statistik har overskud på over 400.000 kr. efter aflønning til ejeren, kræver de flere tilskud, senest til, at »økologien skulle udvikle sig«, som »politisk chef« Paul Holmbæk i Økologisk Landsforening plæderede for i radioen forleden. Han fortalte ikke, at den skatteyderfinansierede »Økologiske Jordbrugsfond« har 50 millioner i kassen, som bestyrelsesmedlemmerne trods stor flid mærkværdigvis ikke har været i stand til at fordele til sig selv og hinanden. Økologisk Landsforening hentede 22 millioner i landbrugsstøtte i 2017, en stigning på 6800 procent siden 2018.

Fra 2012 til 2017 måtte skatteyderne bløde halvanden milliard til økologisk omlægning af ca. 88.500 hektar, men det samlede omlagte økoareal voksede faktisk ikke. De snu økologer lægger nemlig om med den ene hånd og tilbage til ikke-økologisk drift med den anden. Den økologiske pengemaskine flyttede bare lidt rundt på de økologiske marker.

En velbetalt niche i landbruget

Økologi er altså hverken svaret på miljøets, klimaets eller fødevareforsyningens problemer. Nøgternt set er økologien i bedste fald en velbetalt niche i landbruget, som Axelborg gemmer sig bag ved festlige lejligheder. I værste fald er der tale om afpresning, fordi økobønderne forlanger sig betalt for ikke at forgifte grundvandet og miljøet. Som om landbruget har en gudgiven hånds- og halsret over disse fælles goder. Mejnerts Mølle, økologisk korn­producent på 1600 hektar, reklamerer på hjemmesiden mejnerts.dk: Når kornet ankommer til møllen, bliver det analyseret, og kun den allerbedste del bliver malet til mel på møllen. Blot 20 procent af den samlede kornmængde.

80 procent bliver altså til økologisk madspild.

Selv om regeringen sender halve og hele milliarder efter økologisk jordbrug, sker der hverken påviselige forbedringer af miljø, drikkevand eller klima. Økologi er i Danmark endt som et udstillingsvindue for det solnedgangserhverv, som kaldes dansk landbrug. En kilde til dyrt betalt feel-good ved kassen i Irma, inden man drøner hjem til sin høj­isolerede pragtvilla i Tesla for at fodre sine veganske rollinger med superfoods og øko-frugtslik.

Et emblem for den moderne, klimabevidste storforbruger, der gerne ofrer lidt ekstra på luksus for planetens skyld.

Vorherre bevares.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?