28. marts 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Solid økonomi med socialt og grønt løft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solid økonomi med socialt og grønt løft
Debat - 02. marts 2020 kl. 13:23
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Per Christensen,
formand for 3F

Siden folketingsvalget i juni er der sat en ny politisk retning for danskerne. I takt med, at månederne går, bliver den nye regering helt automatisk mindet om de valgløfter, som endnu ikke er omsat i konkrete initiativer eller lovforslag. Det kan dog også være på sin plads at genopfriske, hvordan valgresultatet har sat sig særdeles konkrete spor i de politiske beslutninger.

Regeringens økonomiaftale med kommunerne for i år løfter således anlægsrammen med godt én mia. kr. og servicerammen med 1,7 mia. kr. Set i forhold til befolkningsudviklingen mht. antal børn og ældre giver aftalen også kommunerne luft til et reelt løft i velfærden. Den politiske aftale om finansloven for i år afsatte også penge til bl.a. bedre normeringer i daginstitutionerne, og der er indgået en aftale med Danske Regioner om udmøntning af merbevillingen til 500 flere sygeplejersker i år - og 1000 flere fra næste år - på sygehusene.

Samlet giver finansloven for 2020 og aftalerne med kommuner og regioner en tiltrængt håndsrækning til velfærden og det offentlige forbrug med en vækst på 7,5 mia. kr., svarende til plus 1,3 procent, der ikke er set højere de seneste 10 år. Det er et markant skift væk fra de konstante forhandlinger og krav om skatte- og afgiftslettelser og offentlige besparelser under de borgerlige regeringer, så man nu vil prioritere velfærden og klimaindsatsen.

Stabil og lovende
Samfundsøkonomisk er udsigten for de kommende år fortsat stabil og lovende. Vi har et nærmest gigantisk overskud på betalingsbalancen på ca. 185 mia. kr., og den danske udlandsgæld fra før krisen satte ind i 2008, er nu vendt til en svimlende udlandsformue på over 1800 mia. kr. Frem mod 2025 ser de offentlige finanser frem mod et markant økonomisk råderum på et tocifret milliardbeløb, også når der forlods tages højde for udviklingen i antal børn og ældre.

For 3F's medlemmer har det nye politiske flertal også sat markant aftryk på arbejdsmarkedet. Finanslovsaftalen betyder en historisk stor bevilling til den fælles myndighedsindsats fra Arbejdstilsynet, skattemyndighederne og politiet imod den omfattende sociale dumping. Bevillingen stiger med 300 mio. kr. fra 2020 til og med 2023 i forhold til udgangspunktet fra V-LA-K-regeringens seneste finanslov. Det er vigtigt, fordi social dumping i årevis har presset danske lønmodtageres løn- og arbejdsvilkår og udnyttet et stigende antal sårbare udenlandske kollegers situation og manglende kendskab til det danske arbejdsmarked. Der blev også med finansloven afsat flere penge til uddannelse og sagt farvel til det uretfærdige opholdskrav, som med tilbagevirkende kraft snød folk for deres dagpengeret.

Siden 2013 er der i Danmark kommet knap en kvart mio. flere i beskæftigelse i den private sektor, men desværre er ledigheden ikke faldet tilsvarende. Derfor knokler vi fortsat for at hjælpe vores ledige medlemmer i job og for et mere trygt dagpengesystem. Vi skal bruge Danmarks økonomiske styrkeposition klogt - til at bevare og udbygge et socialt retfærdigt Danmark, hvor vi iværksætter de nødvendige handlingsplaner for den grønne omstilling, så vores ambitiøse klimamålsætninger kan nås, samtidig med at vi skaber i tusindvis af nye, grønne jobs.

I den sammenhæng skal der både være økonomisk råderum og politisk hjerterum til at sikre retten til værdig, tidligere tilbagetrækning for slidte lønmodtagere, der i mange år har knoklet i fysisk belastende jobs. Det handler ikke om livsnydere og golfspillende tandlæger, men slidte seniorer, som efter et hårdt arbejdsliv skal sikres retten til pension før tid, hvis kroppen siger stop.