9. december 2019
(private billeder)
(private billeder)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sluk mobilen - tal med hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sluk mobilen - tal med hinanden
Debat - 29. juli 2019 kl. 08:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Ellen Bick Asmussen Filosof og digter

Vipstjertvej 9
Dronningmølle

I sin essay-samling fra 2002, »Hvordan man er alene«, giver den amerikanske forfatter Jonathan Franzen os stof til eftertanke, hvad angår værdien af stilhed og at nyde fuglesang og sit eget selskab. I 2019 er det nærmest en kunst at kunne lægge elektroniske hjælpemidler fra sig og reflektere over tilværelsen uden at blive distraheret af sociale medier og bip-lyde.

Det moderne liv indeholder desuden en neologisme (sproglig nydannelse, red.) m på engelsk: »Phubbing«. Udtrykket er en blanding af »phone« (telefon) og »snubbing« (afvise) og dækker over parforhold, hvor man prioriterer mobiltelefoner frem for at give hinanden nærhed og ærlighed. Folk virker ofte afhængige af dem som af stoffer eller alkohol.

Hvad er der blevet af socialt samvær i den moderne verden? For mere end 20 år siden udgav jeg i et dansk tidsskrift et essay med titlen »Min hvide elefant.« Udtrykket stammer fra en gave, der viser sig at være en katastrofe, f.eks. hvis man gav en hvid elefant til en persisk prins. Han ville gå fallit af udgifterne til foder og pleje.

Frygt blev realitet
Mit essay udsprang af den computer, jeg fik på min arbejdsplads, et dansk seminarium. Jeg var bange for, at gaven ville være for kompliceret og omkostningsfuld for mig, og min frygt dengang er nu blevet en realitet.

Sociale medier har vist sig at være »asociale«. I stedet for at komme i tættere kontakt med hinanden sender vi kortfattede sms'er og likes på Facebook. Disse likes afspejler en overfladisk konkurrence om at overbevise hinanden om, hvor fremragende vores eget liv er, selv hvis det ikke er det! Samtidig tjener gigantvirksomheder som AGAF (en forkortelse for Amazon, Google, Apple, Facebook) milliarder. Ærlighed? Inspiration? Reflektion? Sjældent.

Hvor finder man et forum for inspirerende samtaler ansigt til ansigt? Nogle af os har startet såkaldte Sokrates-caféer på biblioteker i Gilleleje, Helsinge, Hillerød og Helsingør. Formålet er at få folk til at diskutere den type spørgsmål, som Sokrates stillede sine athenske medborgere for 2000 år siden: Hvad er meningen med livet? Er det etisk i orden at lyve? Hvad kan musik gøre for mennesker?

Ansigt til ansigt
Hvad kan verdens største filosof så tilbyde os? Et rygstød ud i at spekulere og debattere i demokratiske fora. Her i Grundtvigs eget land bliver vi inspireret af debatter ansigt til ansigt, ikke for at vinde en diskussion, men for at blive klogere.

Sokrates sagde: »Klogest er den, der ved, hvad denne ikke ved«, »Det ureflekterede liv er ikke værd at leve«, »Vær mere rar end nødvendigt over for dem, du møder. Alle kæmper deres kampe«, »Undren er begyndelsen til visdom«.

Kalder denne sommer med global opvarmning og andre livsvigtige emner ikke på, at vi endevender og diskuterer vores fremtid? Sokrates-caféer og andre demokratiske fora er efter min mening meget mere produktive - og spændende - end tvangspræget mobilsnak.