30. maj 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skal grus æde dit liv op?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal grus æde dit liv op?
Debat - 18. oktober 2019 kl. 13:52
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Byggeri
Af Henrik Hulstrøm, civilingeniør

Damvadvej 42, Veksø

Til trods for CO2-stop bygges der ufortrødent som sindssyge i hovedstadsområdet. Det er der store problemer forbundet med.

Lovmæssigt er Region Hovedstaden forpligtiget til at være selvforsynende med bl.a. grus. Det umiddelbart tilgængelige grus er allerede gravet op, og man bliver nu nødt til at grave endnu tættere på byområder.

For hundredvis af mennesker betyder det 10 m høje jordvolde på klos hold i stedet for smukke vidder i - sandsynligvis - resten af deres liv! Larm fra gravemaskiner og stenknusere fra tidlig morgen til sen aften - også i weekenden, i stedet for fuglesang. Støv i lungerne i stedet for frisk luft. Huset taber 50 procent i værdi.

For tusindvis af mennesker betyder det lastvogne ud og ind af området hvert 3. minut i lige så mange år. Det er meget voldsomt for alle. Lodsejere bliver forgyldt med måske 30 millioner kr. Til gengæld taber de omkring liggende husejere samlet 500 millioner! Det er meget krænkende og en utrolig skævvridning af, hvem som skal betale regningen!

Det er svært for mig at forstå, hvorfor vi skal blive ved med at bygge i denne hast. Efter 100 års moderne byggeri, har vi vel alle et sted at bo. En fjerdedel af klodens klimaforandringer skyldes forbrug - inklusive byggeri. Hvis der virkelig skal bygges, skal de berørte kompenseres ordentligt for generne, eller der skal ses på alternativer såsom at hive det op fra havbunden, hvor der forefindes store mængder grus af høj kvalitet.

Hvis man bosætter sig i udkants-Danmark, skal det ikke være således, at man når som helst kan få ødelagt resten af sit liv med en grusgrav. Som det er i dag, kan du købe hus den ene dag og få grusgrav den næste. Du ved det ikke, før jordbunden er blevet undersøgt. Man kan i vid udstrækning forme sit eget liv. Man kan være ihærdig og få sig et arbejde man er glad for. Man kan i det hele taget være ihærdig og skabe et liv man er glad for. Man er dog sjældent herre over kronisk sygdom og åbenbart heller ikke egen livskvalitet. Kan I så komme i gang i tinget!

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?