17. januar 2021
Enhedslisten er imod gasrørsledningen Baltic Pipeline, som fra 2022 skal lede gas fra Norge gennem Danmark til Polen, fordi man af princip er imod al fossilt brændstof. Kun vedvarende energi dur. Den logik kan gå an i en dansk virkelighed. Men den er virkelighedsfjern i en europæisk sammenhæng. Polakkerne befinder sig et helt andet sted i forhold til den grønne omstilling, end vi gør.                          Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Enhedslisten er imod gasrørsledningen Baltic Pipeline, som fra 2022 skal lede gas fra Norge gennem Danmark til Polen, fordi man af princip er imod al fossilt brændstof. Kun vedvarende energi dur. Den logik kan gå an i en dansk virkelighed. Men den er virkelighedsfjern i en europæisk sammenhæng. Polakkerne befinder sig et helt andet sted i forhold til den grønne omstilling, end vi gør. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skal den globale opvarmning bremses, skal hele Europa med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal den globale opvarmning bremses, skal hele Europa med
Debat - 09. januar 2021 kl. 13:26

Af Morten Helveg Petersen, MEP (R)

Der sker meget i Danmark netop nu på klimafronten. Se bare på følgende ambitioner: Energiøer, der kan omdanne vindmøllestrøm til grønne brændstoffer til fly, lastbiler og skibe. Grøn strøm til industrien. 750.000 elbiler og et net af ladestationer.

Vi har et lovfæstet mål om at reducere co2-udledningen i 2030 med hele 70 procent, og det placerer os øverst på skamlen som verdens førende klimaland. Vi har grund til at være stolte.

Men alligevel er der en ting, der piner mig: Som medlem af Europa-Parlamentet må jeg nok sige, at den danske klimadebat set udefra til tider godt kan virke noget nationalfokuseret. I hvert fald mangler den europæisk udsyn.

For selvom det er fantastisk, at vi i Danmark skærer mere i drivhusgasserne end alle andre og bliver et grønt foregangsland, så kan vi altså gøre endnu mere for at bremse den globale opvarmning gennem EU.

Tag bare dette eksempel: Danmarks målsætning om 70 procents CO2-reduktion for 2030 betyder, at vi vil udlede 20 millioner tons CO2 mindre om 10 år, end vi gør i dag. Det vil være en imponerende bedrift. Men sammenlign lige de 20 mio. tons CO2 med, hvad vi kan vinde af CO2-reduktion, hvis vi tænker europæisk.

Tvivlsom førsteplads
I Polen indtog Europas største kulkraftværk, Belchatów-værket, igen i 2019 den tvivlsomme førsteplads på listen over EU's største CO2-producenter. Hele 32,7 millioner tons CO2 udledte det statsejede kraftværk, der fyrer med klimabelastende brunkul. Så hvis Polen kan udskifte kullet i Belchatów med gas fra f.eks. Norge, vil det godt og vel halvere kraftværkets klimaaftryk og reducere den årlige europæiske udledning af CO2 med 16 mio. tons - eller noget nær den samlede mængde CO2, vi i Danmark under ét vil spare klimaet for om 10 år. Og lægger vi resten af Polens kulkraft oven i regnestykket fra Belchatów, kan klimaet spares for omkring tre gange så meget CO2, og så er vi oppe på noget, der ligner Danmarks samlede CO2-udledning i dag. Så det kan virkelig batte.

EU's store plan for den grønne omstilling, green deal, bliver for alvor rullet ud i løbet af i år. Det er ingen hemmelighed, at det er drønbesværligt at få samtlige lande med. Især de østeuropæiske lande har svært ved at lægge de fossile energiformer på hylden, og det bliver bestemt ikke gjort med et snuptag.

Hele 74 procent af Polens elforsyning kom sidste år fra kulkraft. Det er ganske enkelt umuligt at udskifte så store mængder kulkraft med vedvarende energi fra sol og vind i morgen. Gas er derfor et nødvendigt onde som en mellemstation for et Polen på vej mod stadig mere vedvarende grøn energi i 2050.

Det kan derfor undre mig, at den grønne venstrefløj med Enhedslisten i spidsen vil forhindre Polen i at få tilført den gas, som kan erstatte kulkraften.

Partiet er imod gasrørsledningen Baltic Pipeline, som fra 2022 skal lede gas fra Norge gennem Danmark til Polen, fordi man af princip er imod al fossilt brændstof. Kun vedvarende energi dur.

Den logik kan gå an i en dansk virkelighed. Men den er virkelighedsfjern i en europæisk sammenhæng. Polakkerne befinder sig et helt andet sted i forhold til den grønne omstilling, end vi gør. De har arvet en energiinfrastruktur fra Sovjettiden. Føromtalte Belchatów-værk stammer fra den kommunistiske æra og er bygget i 1988. Det bør netop Enhedslisten måske tænke lidt over.

Et stort løft
På EU-plan har landene nu bundet sig til at reducere CO2-udledningen med 55 procent i 2030. Det er et stort løft fra den tidligere plan, der lød på 40 procent, og EU's Grønne Pagt har nu fået så højt et ambitionsniveau, at vi som europæere og danskere godt kan være stolte over og tro på, at Europa tager et grønt lederskab i verden.

For mig at se er det et historisk øjeblik, hvor vi har givet os selv mulighed for at vise, hvilket stof Europa er gjort af. Vi har i Europa altid haft evnen til at organisere vores samfund og sætte nye ideer, opfindelser og initiativer i spil. Al den knowhow og kreativitet kan vi nu kaste ind i EU's grønne omstilling, så vi kan skabe et Europa i 2050, hvis grønne teknologier og indretning gør os til klodens mest konkurrencedygtige grønne kontinent. Det batter i den grad.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?