22. juni 2021
Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ser vi os blinde på de små krænkelser?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ser vi os blinde på de små krænkelser?
Debat - 07. maj 2021 kl. 23:28

Af Poul-Joachim Stender, sognepræst, Kirke Saaby og Kisserup Sogn

Vaccineunderet finder sted lige i øjeblikket. Coronapandemien er forhåbentlig ved at blive overvundet. Snart kan vi igen leve frit med hinanden, feste, rejse, gå på museum, mødes i en propfuld kirke, høre gode foredrag etcetera. Mennesket har mange evner. Men ind imellem misbruger vi vores talenter, når vi konstruerer frygtelige våben, der kan udslette menneskeheden, eller når vi etisk tillader, at børn helt ned til 10 år kan få juridisk kønsskifte. Hvor er det synd for vores afkom, at vi gør dem så smækhamrende forvirrede. Lad børn være børn! Hvis de senere i livet ønsker at skifte køn, så fint. Men giv børn mulighed for også at tro på, at noget kan være givet på forhånd. For eksempel deres køn eller den kristendom, som er en del af Danmarks sjæl. »Lad de små børn komme til mig«, siger Jesus. Måske skulle han have sagt: »Lad de små børn være i fred«.

Det er et mirakel, at forskerne på utroligt kort tid har skabt vacciner, der kan standse coronapandemien. Vi må ikke udskamme dem, der ikke vil lade sig vaccinere. Men alligevel kan vi godt appellere til dem om at tænke sig om en ekstra gang. Vaccination er, hver gang den er mulig, et mirakel, fordi vaccinationer i de fleste tilfælde også handler om at beskytte sine medmennesker mod sygdom. Det er ikke et spørgsmål, om man føler man har lyst til at blive vaccineret. Vaccination bør også betragtes som en pligt eller en kærlighedsgerning mod ens kontakter. Og en ting er sikker: Vaccinen ændrer ikke vores DNA. Bill Gates har ikke puttet mikrochips i den.

Dolly Parton: Tøv ikke
Countrysangeren Dolly Parton sang for åbent tv, da hun fik sin første indsprøjtning mod Covid-19: »Vaccine, vaccine, vaccine, vaccine, I'm begging of you please don't hesitate.« Eller sagt på godt dansk. »Vaccine, vaccine, vaccine, vaccine. Jeg beder jer. Tøv ikke med at bruge den«. Det er en appel, der gerne må gå verden rundt.

For nyligt prædikede jeg i Kirke Saaby Kirke over brødunderet, hvor Jesus bespiste 5000 mennesker med to brød og fem fisk. Hvis brødunderet havde fundet sted i dag, og 5000 mennesker var blevet bespist med fisk og brød, ville det aldrig have været gået. Nogle ville have sagt: »Nej tak, jeg er veganer«. Nogle ville have råbt: »Er det glutenfri brød? Jeg er allergiker«. Andre igen ville have sagt: »Nu er det forhåbentlig økologisk og bæredygtigt brød? Jeg vil se økomærket«. Og så ville der nok også være nogle, der havde udbrudt: »Jeg spiser ikke fisk fra en besættelsesmagt som Israel«. Mad og drikke er blevet så kompliceret, at vi glemmer det vigtigste. Det er en gave at kunne spise sig mæt, ligesom det er en gave at kunne blive vaccineret mod en farlig og smitsom sygdom som Covid-19.

Ligesom vaccinationer og mad er blevet kompliceret, er der også kommet noget kompliceret over seksualiteten. Jomfru Maria blev gravid ved, at Helligånden mødte op hos hende i Nazareth og fortalte hende, at hun skulle føde Jesus. Det er ikke sikkert, at ærkeenglen Gabriel havde turdet komme til Maria i vores oversensible tid. Hun kunne have følt sig krænket over at blive tilbudt at blive gravid med Helligånden. Og ærkeenglen havde været nødt til bagefter at undskylde over for pressen og gå i terapi. Samtidig skulle han nok også have bedt Maria om en samtykkeerklæring, før hun blev overskygget af Helligånden og undfangede et barn. Jeg siger det ikke for at gøre grin med #MeToo-bevægelsen. Den har været nødvendig. Men det virker i øjeblikket som om, det er blevet yderst kompliceret med forholdet mellem kønnene.

Graviditeten er også gået hen og blevet kompliceret. Før hen var det et under, når et barn blev undfanget. I dag er underet mere, hvis barnet får det køn, man gerne vil have, bliver født på det rigtige tidspunkt i ens karriere og kan få plads i vuggestuen.

Kvinder føler sig utrygge
Det er en god ting, at vi er påpasselige med, hvad vi indtager af mad og drikke, at der hersker en sund skepsis mod vacciner, at man kan planlægge, hvornår man vil have sine børn, og at mænd med magt ikke udnytter deres position til at krænke nogen som helst. Heller ikke kvinder. Men et langt større problem er, at kvinder fortsat bliver voldtaget og dræbt af mænd. Masser af kvinder føler sig utrygge ved at gå alene.

Spørgsmålet er, om vi ser os blinde på de små krænkelser og glemmer de store? Ser os blinde på, om brødet er økologisk og glemmer, hvor mange der fortsat sulter i verden. Ser os blinde på kindkysset af den fulde chef og glemmer de hjernedøde mænd, der voldtager på gader og stræder, og som vi skal have stoppet. Ser os blinde på fostrets køn, men glemmer det mirakel, det er at kunne få et barn. Ser os blinde på coronavaccinens meget sjældne bivirkninger, men glemmer, hvor mange millioner liv den redder.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?