8. august 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Samfundssind må ikke straffes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samfundssind må ikke straffes
Debat - 21. juli 2020 kl. 10:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Peter Seier Christensen, MF (NB)

I begyndelsen af coronakrisen var der akut mangel på håndsprit.

I et beundringsværdigt udslag af samfundssind og driftighed omlagde virksomheden Seimei derfor i en periode produktionen og fremstillede håndsprit.

Nu har Seimei modtaget et påbud fra Fødevare- og Miljøstyrelsen. Håndspritten skal tilbagekaldes omgående. Det er - for at sige det mildt - helt urimeligt! Virksomheden gør, som myndighederne anbefaler. Og så bliver den banket oven i hovedet bagefter. Det giver ingen mening.

Ifølge styrelsen kan håndspritten forveksles med en fødevare. Det på trods af at der krystalklart og tydeligt står »Håndsprit 85%« på etiketten. Betragter Fødevare- og Miljøstyrelsen danskerne som både blinde og dumme?

Virksomheden har ikke haft ét eneste uheld og har heller ikke modtaget én eneste klage. Men nu skal produktet så ifølge Fødevare- og Miljøstyrelsen tilbagekaldes til stor økonomiske skade for virksomheden.

Burde have en medalje
Seimei burde i stedet have en medalje. Virksomheden sadlede straks om, viste samfundssind, tog en stor risiko, holdt fabrikken i gang og undgik fyringer. De var med til at hjælpe danskerne, da landet var tørlagt for værnemidler, og politikerne råbte om hjælp. I stedet udsættes firmaet for skrivebordsbureaukrati fra embedsmænd langt fra virkelighedens verden.

Hvis Fødevare- og Miljøstyrelsen opretholder påbuddet om tilbagekaldelse, må loven ændres, så den tager højde for ekstraordinære situationer som denne. For samfundssind skal ikke straffes. Det er en absurd retstilstand, hvis det mest rationelle for virksomheden havde været at sætte driften i stå, fyre medarbejderne og ansøge om en hjælpepakke.

Pilen peger på ministeren. Kriser, undtagelsestilstande og driftighed skal kunne rummes i lovgivningen. Det er ministerens ansvar. Jeg opfordrer derfor ministeren til at få styr på sagen. I dag har jeg således fremsendt flere spørgsmål til ministeriet. Vi må til bunds i denne sag.

Når en virksomhed som Seimei på denne måde stiller op for samfundet, så må vi nu stille op for Seimei.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?