18. december 2017
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så er den gal igen!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så er den gal igen!
Opdateret 17. februar 2017 kl. 19:12
Debat - 17. februar 2017 kl. 19:09
Af Henrik Flørnæs, Glentevej 35 B, Køge
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For en uges tid siden var DR Kontant atter i berøring med skyggesiden af vores branche, og desværre bliver det nok ikke sidste gang.Flyttebranchen har desværre et noget blakket ry og måske ikke uden grund.

Vidste du, at det ikke kræver så meget andet end et CVR-nummer (Det Centrale Virksomhedsregister), en bil og noget arbejdstøj, så kan du kalde dig for flyttemand? Det gør de færreste, men det er desværre realiteten i Danmark.

Her er fire eksempler på årsager, der er medvirkende årsag til, at flyttebranchen ser ud, som den gør.

1. I Danmark kræver det ikke vognmandstilladelse at drive vognmandsforretning, så længe der ikke anvendes lastbiler, dvs. biler over 3500 kg i totalvægt. Alle kan i realiteten købe en stor varevogn f.eks. monteret med stor lastkasse og lift for herefter foretage erhvervsmæssig transport under et CVR-nummer.

2. I byggebranchen, ligesom de fleste andre brancher, er virksomhedernes medarbejdere organisteret i fagforbund, der står sammen. Såfremt ikke udlært /organiseret arbejdskraft forsøger at udføre arbejde i Danmark, bliver der foretaget lockout af virksomheden eller virksomhedens medarbejdere. Dette gør sig heller ikke gældende i flyttebranchen.

n Du skal ikke have en uddannelse eller tage obligatoriske kurser for at arbejde som flyttemand.

n Der er mange virksomheder, der ikke har indgået aftale om kollektiv overenskomst med f.eks. 3F. Derfor ser man utroligt mange mindre flytteforretninger, der ser stort på, at der rent faktisk forligger en kollektiv overenskomst, da det ikke har nogen konsekvens for dem ikke at være en del af aftalen.

3. Forsikringer i flytteforretningerne. »Vores forsikringsforhold er i orden, og din flytning er forsikret hos os«. Sådan lyder det fra de fleste flytteforretninger, men er de nu også det?

Lovkravet siger, at virksomheden skal have arbejdsskadeforsikring for de ansatte, og at bilerne som minimum skal have en ansvarsforsikring, men der stilles ikke krav til forsikring af det gods, der håndteres, og det vil sige dit bohave.

For at flytningen skal være korrekt dækket, så bør virksomheden foruden de lovpligtige forsikringer have følgende forsikringer.

n Fragtføreansvarsforsikring.
n Erhvervs- og produktansvarsforsikring.

4. Forbrugeren har også et ansvar. Som forbruger bør man altid forsøge at undersøge den virksomhed, man påtænker at entrere med og eventuelt stille sig kritisk over for prisen. I dette moderne samfund, hvor informationer spredes hurtigere end nogensinde, har forbrugeren alle muligheder for at undersøge og tage referencer på de virksomheder, de påtænker at entrere med.

Prisen er nødvendigvis ikke kun et resultat af et godt tilbud, men kan ligeledes også være et tegn på en useriøs aktør på markedet. Så husk på det gamle ord om, at pris og kvalitet ofte hænger sammen.

Seks gode råd
Skal du flytte, så er her seks gode råd/ting, som du skal være opmærksom på.

1. Sørg for, at den virksomhed, du entrere med, er medlem af brancheforeningen for flytteforretninger i Danmark - Dansk Møbeltransport Forening (DMF). Det sikrer, at virksomheden som minimum har korrekt vognmandstilladelse samt salgs- og leveringsbetingelser. På DMF's hjemmeside kan du se, hvilke virksomheder der er medlem. Bed eventuelt om at få tilsendt kopi af attest for medlemskab samt kopi af vognmandstilladelsen.

2. Sørg for at forsikringsforhold er i orden. Bed eventuelt om at få en kopi af forsikringscertifikatet.

3. Sørg for at virksomheden har kollektiv overenskomst f.eks. med 3F. Bed eventuelt om at få kopi af medlemsattesten.

4. Undersøg, hvor seriøs virksomheden er. Har virksomheden en seriøs hjemmeside, har virksomheden Facebook-profil og /eller linkedIn-profil? Undersøg eventuelle kundeudtalelser på nettet TrustPilot, Facebook eller Google og bed eventuel om reference, som du må kontakte.

5. Brug almen fornuft. Får du et tilbud med en pris, der kun er en tredjedel eller halvdelen af prisen på et andet tilbud, så kan det godt være, at virksomheden ikke har rent mel i posen.

6. Betal ikke forud for flytningen og sørg for, at du kan betale med Dankort eller MobilePay efter flytningen.

Henrik Flørnæs er direktør for CT Flyt & Service ApS.