21. september 2020
MIKKEL INUMINEQ
Foto: MIKKEL INUMINEQ
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rusland reddet fra råstofgrav - Tegners kan være tryg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rusland reddet fra råstofgrav - Tegners kan være tryg
Debat - 02. september 2019 kl. 12:20
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Peter Westermann Regionsrådsmedlem (SF)

Region Hovedstaden er ved at udpege mulige arealer, hvor der kan indvindes råstoffer - altså åbnes grusgrave m.m. Det areal, der er indtegnet i planen, som har vakt størst opmærksomhed, er i området Rusland ved Dronningmølle. Et beskyttet naturområde, der i øvrigt er nabo til Rudolph Tegners Museum, hvis fredfyldte statuepark kunne se frem til støj, møg og beskæmmet landskab.

Heldigvis blev det på mødet i regionens Miljø- og Klimaudvalg 27. august besluttet at anbefale, at der ikke arbejdes videre med muligheden for en grusgrav i Rusland. I referatet, som er offentligt tilgængeligt på regionh.dk, står der således, at udvalget anbefaler »at godkende, at hele interesseområdet ved Dronningmølle tages ud af råstofplanen i forbindelse med vedtagelse af Råstofplan 2020.«

Skal ikke undergraves
Jeg har på SF's vegne i Miljø- og Klimaudvalget, såvel som regionsrådet som helhed, fra start udtrykt at vi ikke ønsker, at de unikke kulturelle og naturmæssige værdier i området skal undergraves - bogstaveligt talt.

At administrationen i Region Hovedstaden overhovedet har foreslået, at det skulle undersøges, om der kunne indvindes råstoffer i Rusland, skyldes det at regionen er underlagt et lovkrav om at være selvforsynende og planlægge råstofgrave, der kan dække de næste 12 års byggerier. Det er et helt urimeligt krav at stille til landets geografisk mindste region, men med flest byggerier, heraf mange statslige.

Lovkravet om 12 års selvforsyning er virkelighedsfjernt og miljøskadeligt, ikke mindst fordi genanvendelse af byggematerialer, cirkulært byggeri, som bør være førsteprioritet på råstofområdet, ikke må regnes med i selvforsyningen.

Lovkravet presser ikke alene vores natur og miljø, men også generer en masse borgere ved unødigt at udlægge deres lokalområder til interesseområder for råstofindvinding. Vi ønsker en råstofplanlægning, der tager vare på natur og miljø - til lands, til vands og i luften. Derfor skal vi skrue op for genanvendelse og løsne lovkravene til den enkelte regions selvforsyning. Kampen om Rusland ser ud til at være vundet. Nu gælder det kampen mod det stramme selvforsyningskrav, så vi kan få færrest mulige grusgrave i resten af regionen.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?