9. december 2019
Tidligere politikerTom Høyem er landligger på Gudmindrup Lyng. ¬ Foto : Mie Neel
Tidligere politikerTom Høyem er landligger på Gudmindrup Lyng. ¬ Foto : Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rigsfællesskabet - arktisk stormagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rigsfællesskabet - arktisk stormagt
Debat - 05. august 2019 kl. 13:45
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Trumps besøg

Af Tom Høyem,
Byrådsmedlem i Karlsruhe, Tyskland. Minister for Grønland 1982-1987.

Pt. Åvænget 35, Højby

Danmark og rigsfællesskabet er en arktisk stormagt med både de globale forpligtelser og de globale muligheder, det medfører. Alt for mange danske regeringer har kun betragtet dansk grønlandspolitik som dansk indenrigspolitik og har hverken haft mod eller visioner til at forstå vor unikke placering som verdensmagt.

Måske kan den amerikanske præsident Trumps besøg bringe fokus på netop rigsfællesskabets arktiske ansvar. Det er uendeligt ligegyldigt, hvad man måtte mene om personen Trump. USA's præsidentembede og dermed administration og politik har fælles arktiske interesser med rigsfællesskabet.

Naturligvis drejer det sig også om klimaudvikling og sikkerhed. Her har danske videnskabsmænd arktiske erfaringer i verdensklasse. Klimaudviklingen har allerede givet helt nye transportmuligheder i Arktis, og den udvikling vil kunne revolutionere både skibstransport og godstransport med fly. Nordpolen er formentligt dansk. Det er vore videnskabsfolk i færd med at bevise, og det er ikke en lille kosmetisk strid om et navneskilt.

Alt for mange førende danske politikere har været blinde for den globale sammenhæng. Måske med Per Stig Møller (K) og Bertel Haarder (V) som undtagelserne.

Som Danmarks sidste minister for Grønland forhandlede jeg i Pentagon i Washington, hvor vi opnåede både geografisk at halvere Thule Air Base og at få åbnet basen som arbejdsplads for grønlændere.

Jeg husker, hvordan forsvarsminister Hans Engell (K) i sin tid bad mig informere den britiske forsvarsminister Michael Hesseltine om betydningen af stabilitet i Grønland og Arktis.

Præsident Trumps besøg kan forhåbentlig løfte dansk debat om rigsfællesskabet op på det globale niveau, hvor den hører hjemme.