16. juni 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rekreativ sti rundt om Esrum Sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rekreativ sti rundt om Esrum Sø
Debat - 17. maj 2021 kl. 13:51

Natur

Af Jan Pold (S),
byrådskandidat,

Fredensborg

Når man følger indslagene om dette emne på Facebook og i avisartikler, kan man få det indtryk, at der rejser sig en mur af argumenter imod Dansk Naturfredningsforenings (DN) fredningsforslag, og i tillæg opstår der myter og misforståelser, som efter min mening ikke hører hjemme i debatten.

Hvis vi kigger på DN's indsendte og nyligt reviderede forslag, som oprindelig var en gang- og cykelsti, så forstår vi bedre, hvad der sker. DN har selv i marts 2019 ændret sit eget forslag og dermed forhalet hele processen, fordi Dansk Ornitologisk forening (DOF) fandt det upassende at have cykler på stien. Alle uden for DOF og DN kan sikkert forstå, at et sådant forslag kun kan komme derfra. Begge foreninger har dermed tydeliggjort deres fatamorgana om en rekreativ sti, hvor der bliver begrænset adgang, kun til ornitologer og fugleinteresserede. Altså langt fra i almenvellets interesser.

Med til historien hører, at Fritidsnævnet har indsendt begrundet høringssvar den 29. nov. 2019, hvor det argumenterer for en cykel- og gangsti og, som det skriver, »at offentligheden har krav på at opleve og færdes i landskabet rundt om søen«.

Gang- og cykelsti
Set med mine øjne bør en rekreativ sti således være tilgængelig som gang- og cykelsti for at kunne indfri Fredningsnævnets argumenter til DN's fredningsforslag.

I landskabsdirektivet for hovedstadsområdet (Fingerplan 2019) beskriver de det således: »Det anbefales, at kommunerne bør planlægge et rekreativt stinet, som skal være egnet for både cyklende og gående, og på en måde, så den er trafiksikker og ikke forringer stiens oplevelsesværdi med lange omveje og trafiklarm«.

Med dette er der nu kun at afvente Fredningsnævnets afgørelse, som kommer i december.

Hvis Fredningsnævnet beslutter at pålægge de fire kommuner, at de skal anlægge en rekreativ sti, vil hver kommune skulle definere og anlægge stien og forinden drøfte og forhåbentlig blive enige med lodsejerne om en hensigtsmæssig linjeføring af stien. Når parterne forhåbentlig finder frem til en mindelig aftale, er en ekspropriation næste skridt. Det betyder, at lodsejerne har krav på en nærmere defineret erstatning for afgivelse af jord, omlægning af afgrøder og andre ulemper. Kommunerne har to år til at budgetlægge og få gennemført anlægget. Den budgetterede omkostning er fastsat til lidt under 2.500.000 kr. hvoraf staten normalt dækker 75 procent.

Mediedebatten
I den forbindelse har det været interessant at følge debatten i medierne, hvor mange, især partier og politikere, argumenterer med alle til rådighed værende midler. Alt fra »tryllestave« med stier, der efter sigende aldrig har eksisteret, vrangforestillinger om, at folk, og dvs. vælgerne til KV-21, som cykler, generelt opfører sig dårligt dag og nat, er i spil. Det mest brugte skræmmebillede, vi har mødt i debatten, er, »at dyrelivet lider overlast«. Det mener hverken DOF eller DN er tilfældet med de ændringer, der allerede er lavet. Jeg mener, at der med de ændringer, der er lavet i sidste udkast, sagtens kan være plads til en løsning, der tilgodeser almenvellet inklusive cyklister.

Jeg støtter hermed en rekreativ gang- og cykelsti rundt om Esrum Sø i min valgkampagne til KV-21 i november og håber og tror på, at der kan findes en god og plausibel løsning i et tæt samarbejde med lodsejerne.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?