3. august 2021
Foto:Thomas Olsen 190620 ¬ MILJ¯MINISTER LEA WERMELIN BES¯GER SLUSEBYGGERIET I JYLLINGE NORDMARK
Foto:Thomas Olsen 190620 ¬ MILJ¯MINISTER LEA WERMELIN BES¯GER SLUSEBYGGERIET I JYLLINGE NORDMARK
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regeringen må tage ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen må tage ansvar
Debat - 12. juni 2021 kl. 08:25
Af Af Stén Knuth, MF (V) og Jacob Jensen, MF (V), næstformand i Region Sjælland

At kemi i brandskum skulle vise sig at være årsag til en overvældende, potentielt historisk miljøkatastrofe, havde de færreste gættet. Det er desværre tilfældet, efter at Slagelse Kommune har opdaget en markant PFOS-forurening ved den tidligere brandskole i Korsør. Brandskummet blev udfaset allerede i 2011, men godt tre årtiers brug af de skadelige stoffer gør, at sagens omfang kan vise sig at være meget større end først antaget.

Danske Regioner har i en rapport anslået, at der er op til 38.455 steder i Danmark, hvor PFOS og andre skadelige stoffer kan have forurenet jord og vand. Kemikalierne er blevet anvendt ved et utal af brandstationer, datacentre, jernbaner m.v. Men vi ved endnu ikke med sikkerhed, hvor stort omfanget af skandalen egentlig er. Det er vi nødt til at få undersøgt, men store undersøgelser koster penge. Derfor havde Venstre d. 9. juni miljøminister Lea Wermelin i samråd i Folketinget. Selvom ministeren udtrykte forståelse for sagens alvor, så undveg hun alle spørgsmål om finansieringen.

Danske Regioners formand, Stephanie Lose, har meldt ud, at Danske Regioner er klar til at gå ind i opgaven med at afdække og oprense de potentielt 38.445 forureninger. Men det vil koste yderligere 100 mio. kr. årligt. Det kan lyde som meget, men det er håndøre i forhold til prisen for de konsekvenser, skandalen ellers vil have for borgernes sundhed, vores grundvand, natur og miljø.

Både miljøministeren og finansministeren har hidtil afstået fra at kommentere på ethvert spørgsmål om finansiering. Og hvad er deres begrundelse? At det måtte afhænge af forhandlingerne om en økonomiaftale mellem staten og regionerne. I torsdags blev denne aftale indgået, men regionerne har fået lige netop nul kroner til at løse problemet. Tilbage står kommunerne og regionerne med ansvar for at undersøge og udbedre en tikkende miljøbombe, fordi en socialdemokratisk regering, tilsyneladende ikke ønsker at sende hjælp.

Det er på tide, at regeringen og miljøminister Lea Wermelin påtager sig et ansvar, inden denne tikkende bombe sprænger. Vi i Venstre håber derfor, at ministeren vil give den nødvendige hjælp til regionerne, samt at ministeren får udarbejdet en national handleplan, som skal pege på, hvordan vi får et overblik over sagen, hvordan vi får ryddet op og skaber tryghed blandt borgere berørte af forureningen.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?