11. juli 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiet skal sikres en moderne dokumentation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet skal sikres en moderne dokumentation
Debat - 26. maj 2020 kl. 12:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Hans Jørgen Bonnichsen, Hillerød, forfatter, foredragsholder og tidligere chefkriminalinspektør i PET

35 mennesker døde på frygteligste vis ved en brand på Hotel Hafnia i København i 1973. Den retarderede Erik Solbakke Hansen med en IQ på 55 tilstod i slutningen af 1980'erne, at det var ham, der havde sat ild til hotellet. Ikke nok med det, men også, at han med et seksuelt motiv havde dræbt en 15-årig pige på Fanø. Han skrev sig dermed ind i kriminalhistorien som den, der havde dræbt fleste mennesker gennem kriminelle handlinger.

Sagen blev efterforsket af min gamle afdeling: Rejseholdet. For god ordens skyld skal bemærkes, at jeg ikke deltog i efterforskningen og ikke kender sagens detaljer. Den blev ved Retten i Hillerød kørt som en tilståelsessag, hvor Solbakke fik en forvaringsdom og blev anbragt i en lukket institution. I 1997 døde han 49 år gammel.

Men var han også den skyldige?
Det spørgsmål stiller forfatteren Peter Kaae aktuelt i bogen: »Den dømte mand«, og TV2 sender fire dokumentar- udsendelser om sagen, hvoraf den første sendes i aften. Her sås der tvivl om Erik Solbakkes sensationelle tilståelser og hvor efterforskeren, en nu afdød kollega fra Rejseholdet, mistænkes for - bevidst eller ubevidst - at have ledet den evnesvages forklaring på rette vej.

Uden af tage stilling til skyld eller ikke skyld, må jeg erkende, at såvel bog som tv-udsendelserne er velresearchet og rejser på flere punkter en rimelig formodet mistanke om justitsmord.

Kan ikke forsvare sig
En mistanke, som den afdøde kollega ikke kan forsvare sig imod på grund af, at politiet, i modsætning til andre vestlige politikorps, ikke har indført en obligatorisk dokumentation i alvorlige sager med lyd- og billedoptagelser, men i det store og hele bruger et referat skrevet af politimanden. En rapport hvor det ikke er muligt at konstatere, hvorledes og hvorfor en gerningsmand har tilstået.

Polemisk sagt en form, der ikke har ændret sig, siden politikorpset blev oprettet i 1682.

Jeg har selv været underlagt denne metode og var tæt på et justitsmord, hvor en uskyldig tilstod adskillige gange, at han havde begået »Danmarks mest bestialske mord«, som det blev betegnet af medierne. Årsagen hertil var, at gerningsmanden havde fuldendt sin forbrydelser ved at skære offeret kønsdel af - såvel penis som pung - i et kirurgisk snit, som der stod i obduktionsrapporten. Han blev heldigvis ikke dømt, da drabet senere blev tilstået af en tysk seriemorder, der havde efterladt et af sine visitkort i Danmark.

Hvor ville jeg i dag have ønsket, at jeg havde lyd- og billedoptagelse af afhøringen til brug for læring om, hvad der i min afhøringsteknik fik ham til - adskillige gange - at tilstå en forbrydelse, som han ikke havde gjort. Var det et skrig om opmærksomhed, som han aldrig før havde fået. Ofte synes det at være sjælens inderst bøn.

Jeg er ikke alene om dette ønske, da ni ud af 10 danske strafferetsadvokater i 2013 mente, at deres klienters forklaringer blev fremstillet forvrænget eller forkert i politiets rapporter. Et flertal af advokaterne ønskede indført lyd- eller videooptagelser. Visse politikere fulgte op på advokaternes ønske. Men er der sket noget siden da?

Det har jeg spurgt Rigspolitiet om og har fået svaret, at det er helt almindeligt for politiet at optage afhøringer i alvorlige sager, men med undtagelse af voldtægtssager er det ikke obligatorisk at optage afhøringer fonetisk eller på video af personer sigtet for alvorlig personfarlig kriminalitet, men man er ikke i besiddelse af oplysninger om omfanget af anvendelsen.

Den alvorlige mistanke om justitsmord i Erik Solbakke Hansen-sagen kunne være modgået ved en obligatorisk indførelse af bånd- og videooptagelse af afhøringer i alvorlige sager vedrørende personlig farlig kriminalitet. Og det er mig komplet uforståeligt, at dette ikke er sket.

Urent trav
En sådan tidssvarende dokumentation ville gøre det muligt at konstatere, hvorledes og hvorfor en gerningsmand har tilstået og dermed beskytte politiet mod beskyldninger om misforståelser, manipulationer og andre former for urent trav.

Og sidst men ikke mindst fraskriver politiet sig et vigtigt udviklingspotentiale, nemlig muligheden for evalueringer og for forskning.

Hvis ikke andet bør den dybt tragiske sag om Erik Solbakke føre til, at politiet obligatorisk indfører en moderne dokumentationsform ved brug af digital lagring med billede og lyd. Det ville være til gavn for beskyttelsen af såvel de afhørte som af politiet. Den kan kun styrke retssikkerheden, etikken og læren af afhøringen.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?