5. juni 2020
Chaufførerne Kim og Poul fra Forsvarets Tung Transport- enhed i Holstebro, vicekonsul Ewa Bartoszuk Nielsen og Anja Solvang fra Danmarks ambassade i Polen ses her  i forbindelse med Forsvarets hjemtransport til Danmark af danskere, der ankom med polsk evakueringsfly fra Argentina. Foto: Ambassaden i Warszawa
gallery icon

Se billedserie

Chaufførerne Kim og Poul fra Forsvarets Tung Transport- enhed i Holstebro, vicekonsul Ewa Bartoszuk Nielsen og Anja Solvang fra Danmarks ambassade i Polen ses her i forbindelse med Forsvarets hjemtransport til Danmark af danskere, der ankom med polsk evakueringsfly fra Argentina. Foto: Ambassaden i Warszawa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Polen klarer coronatesten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Polen klarer coronatesten
Debat - 14. maj 2020 kl. 06:15
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Ole Egeberg Mikkelsen Danmarks ambassadør i Polen

I disse dage er det otte uger siden, Polen lukkede ned, og landet er så småt ved at genåbne. Men hvordan er det egentlig gået med at håndtere pandemien for vores nabo mod sydøst - kun 95 km fra Bornholm?

Det korte svar er, at Polen indtil videre har klaret coronatesten og har holdt sig på »grøn kurve«. Der er ca. 14.000 smittede, og ca. 700 er døde. Dvs. nogenlunde på niveau med Danmark, men Polen har ca. syv gange så mange indbyggere. Det polske sundhedsvæsen er ikke så udbygget som det danske. Det har derfor fra starten været vigtigt at sikre, at sundhedsvæsenet ikke blev overbelastet. Det er indtil videre lykkedes. Polen har endda haft overskud til at sende lægehold til Italien og USA.

Polen tog ligesom Danmark vidtgående skridt på et tidligt tidspunkt. Grænserne blev lukket den 15. marts samtidig med nedlukningen af samfundslivet. På nogle punkter er polakkerne gået videre, end vi er i Danmark: F.eks. har børn og unge under 18 år reelt haft stuearrest og har kun kunnet gå ud ledsaget af en voksen. Det er netop hævet til 13 år til mange polske teenageres udelte glæde. Og så er der krav om brug af maske eller tørklæde udendørs. Det har polakkerne generelt taget godt imod. Det ses også som et tegn på, at krisen ikke er overstået endnu, og man skal vise hensyn til hinanden.

Hvad har corana-krisen så betydet for os på ambassaden i Warszawa?

De første hektiske dage var præget af grænselukningen, der medførte lange køer. En særlig udfordring var at sikre, at den store eksport af danske smågrise til Polen kunne fortsætte uhindret. Der blev heldigvis hurtigt fundet en løsning efter en telefonsamtale mellem den danske og den polske udenrigsminister.

Mange polakker, der arbejder i Danmark, var i Polen på weekend da grænserne lukkede, og telefonerne på ambassaden glødede de første dage. De lukkede grænser fik også store konsekvenser for de ca. 500 danske virksomheder i Polen med ca. 50.000 ansatte. Normalt er der stor trafik af personer mellem Danmark og Polen i arbejdsmæssig sammenhæng. Lige pludselig var det meget vanskeligt. Heldigvis er de polske indrejseregler netop blevet lempet.

Danskere hjem via Polen
Da krisen startede, indsatte de polske myndigheder særfly fra det polske luftfartsselskab LOT for at få polakker i udlandet hjem. Også andre EU-borgere kunne komme med flyene, hvis der var plads. Vores kolleger på den danske ambassade i Argentina fik i starten af april udvirket, at en gruppe danskere kunne komme med et polsk evakueringsfly fra Buenos Aires til Warszawa. Problemet var at komme det sidste stykke til Danmark trods de lukkede grænser. Det lykkedes i allersidste øjeblik at få tilladelse til, at en dansk militærbus med polsk eskorte kunne hente gruppen i Warszawas lufthavn og køre direkte ud af Polen uden stop. Vi var meget glade og lettede på ambassaden, da tilladelsen til sidst indløb, og danskerne kunne få lov til at gå ombord i flyet i Buenos Aires. Og stor tak til Poul og Kim fra Forsvarets tung transportsektion i Holstebro, der kørte bussen sikkert gennem natten tilbage til Danmark.

Nu er det især arbejdet med at bistå danske virksomheder på det polske marked, der fylder på ambassaden. Polen er Danmarks niendestørste eksportmarked og har en stærk økonomi. Der er styr på de offentlige finanser, så ligesom i Danmark har der været råd til massive hjælpepakker, der skal få gang i hjulene igen. Så Polen er godt rustet til at komme ud af krisen igen. Det giver gode muligheder for danske virksomheder. Og på ambassaden er vi klar med råd og dåd.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?