25. september 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pinse handler om fællesskab, frihed og nærvær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pinse handler om fællesskab, frihed og nærvær
Debat - 11. juni 2019 kl. 07:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Per H. Sparre Tulipanmarken 4, Espergærde

Så er det igen pinsetid, og vi kan samtidig glædes over den smukke natur, der omgiver os. Det er ganske enkelt en skøn lys tid, hvor fuglesangen nu også høres fra den tidlige morgen.

Det kan synes som en stærk kontrast til meget af det, der ellers møder os. Vi oplever desværre, at had, misbrug, tyranni, vold, terror, egoisme, grådighed, sult og krig fylder alt for meget.

Vi har ofte så svært ved at finde de brugbare løsninger til gavn for alle.

Der graves således ofte dybe kløfter mennesker imellem, og uenigheden er let at få øje på.

Klimaet har tillige været meget i fokus, og samtidig har vi også set, hvordan de yngre generationer her har været meget aktive, og budskabet har været klart. Der må handles nu, før det er for sent - og dette tema kom også til at fylde meget i valgkampen.

Man må dog spørge sig selv, hvad det nytter med et rent klima, hvis vi mennesker samtidig er ved at forpeste luften for hinanden?

Midt i dette kommer pinsen så til os som den sidste af vore store højtider. Den kan virke som en luftig og lidt for svævende sag for os jordbundne danskere. Hvor vi i julen mere håndgribeligt fejrer, at Jesus Kristus blev født, og i påsken, at han knuste ondskaben og besejrede døden påskemorgen - så handler pinsen derimod om Helligånden, som gør det hele nærværende og levende for os. Gud er ikke længere fjern og ukendt, men ønsker at møde os alle personligt med hans kærlighed og omsorg.

Livsbekræftende budskab
Sjældent har vi haft brug for at tage pinsens livsbekræftende budskab til os som netop nu. Vi udfordres nemlig på flere områder. Der er stærke kræfter herhjemme, der ønsker at udviske vores kristne identitet, og ser man på flere af vore politiske partiers visioner og målsætninger, oplever man også hurtigt, hvor lidt de kristne rødder og værdier egentlig fylder her. Samtidig mødes vi af destruktive ideologier og alternative livsopfattelser, som også vil trække os i en helt gal retning.

Det er således en svær balancegang mellem at være et åbent demokratisk samfund, hvor alle har ret til at ytre sig og leve, som man ønsker inden for Grundlovens rammer og så samtidig kunne sige fra over for det, der vil ødelægge og nedbryde vore helt grundlæggende værdier. Den hjemlige dialog og frie debat har særligt på det seneste været under voldsomt pres.

Alt er imidlertid ikke lige godt eller lige meget. Vi lever i et frit demokratisk land med historiske rødder solidt bygget på et kristent fundament med omsorg, næstekærlighed, sammenhold, respekt og frihed som de bærende elementer. Det må vi huske at værne om og skønne på. Snart kan vi også fejre Dannebrogs 800-års jubilæum. Det er således verdens ældste nationalflag, og her symboliserer den smukke røde farve velstand og det hvide kors, at kristendommen er vores solide og sikre grundvold. Vi har således meget at være taknemmelige over.

I pinsen fejrer vi kirkens fødselsdag, og her er vi alle indbudte til at være med til festen uanset fortid, status eller baggrund. Det handler ganske enkelt om at fejre livet og fællesskabet i fulde drag. I det lys kan vi så gå fremtiden i møde med både håb og forventning og ønske hinanden en glædelig pinse.

Har debatten om sexisme taget overhånd?