15. april 2021
Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Påsken og det stærke lys

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Påsken og det stærke lys
Debat - 31. marts 2021 kl. 14:29

'

Af Hanne Mejlhede
Sognepræst, Skt. Nikolai Kirke i Holbæk

I en amerikansk film følger vi en lille dreng, der vandrer gennem skyerne i følgeskab med en engel. Drengen har forladt denne verden. »What was the best part?«, spørger englen ham. »Pyjamas«, svarer han.

Man forstår den lille dreng. Det at hygge de lange lørdag eller søndag morgener, når ingen skal ud af døren, er noget af det bedste for et lille barn. Og for den voksne med, faktisk. At gå rundt i nattøj til langt op ad formiddagen er for mange en kærkommen måde at koble af og lade langsomt op.

Her i corona-tiden har jeg hørt mange sige, at de ikke har haft makeup på i en måned, ej heller rigtigt tøj, for når man ikke skal møde op på sin arbejdsplads og se professionel ud, så kan man lige så godt gøre sig det behageligt. En anden kvinde fortalte, at hele hendes familie gik rundt i bløde bamsenatdragter, de havde fået til jul, og det var ikke altid, de fik skiftet i løbet af dagen. Under flyverdragten og overtrækstøjet kunne ingen jo se, at de var i nattøj.

Anderledes i pyjamas
Livet ser anderledes ud i pyjamas og joggingtøj. Det bliver mindre alvorligt, mere afslappet, og der er ingen fare for, at man har inviteret gæster på besøg!

Men hvad har pyjamas med påske at gøre? Påsken er en højtid, der spænder vidt - fra lidelse og død til opstandelse og nyt liv. De fleste mennesker fejrer den lyse del, selve påskedag. Man køber måske påskeæg, der bliver skjult i haven, og som børnene skal finde. Og holder hyggelige påskefrokoster, pynter bordet med påskeliljer og drikker påskebryg.

Det med skærtorsdag og langfredag glemmes lidt. Men hvorfor? Vi ved jo, at tilværelsen har begge sider med. Især i denne tid med corona er døden blevet mere synlig. Netop derfor er det vigtigt at tage hele påskebudskabet med; for livet som sådan tager ikke på os med fløjlshandsker. Det kan være hårrejsende og brutalt. Og når livet er allersværest, er opstandelsesbudskabet allervigtigst. Det fortæller os, at vi ikke er alene i døden, og vi ikke er overladt til os selv i sorgen. Lyset følger med os.

I selskab med en engel
Den lille dreng fra den amerikanske film var kommet ind i lysets verden, og en engel fulgtes med ham. Drengens mor kunne ikke følge med. »Will she understand?«, spurgte han englen. Og englen svarer drengen, at hans mor en dag vil forstå.

Lyset påskemorgen kastede forklarelsens glans over Jesu død. Han var død. Men døden er ikke afslutningen. Påskens budskab er, at lyset altid er stærkere. En dag vil vi forstå det. En dag vil det blive klart for os. Og alle de børn og barnlige sjæle, der lister stille rundt i pyjamas lørdag morgen, eller på corona-hjemmedage, og til alle højtider... måske forstår de det bedst.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?