9. maj 2021
På trods af et badge, der fritager ham fra kravet om mundbind, oplever min kollega Peter at blive udskammet, set grimt på og skældt ud, skriver Lars Krogsdam.
På trods af et badge, der fritager ham fra kravet om mundbind, oplever min kollega Peter at blive udskammet, set grimt på og skældt ud, skriver Lars Krogsdam.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På tide at løsne på kravet om mundbind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På tide at løsne på kravet om mundbind
Debat - 26. april 2021 kl. 11:37

Corona: Med de tvivlsomme positive effekter af mundbindstvang og de dokumenterede negative effekter må det være på tide at løsne på kravet. Det bør gøres nu i takt med, at smittetrykket er lavt og stabilt, og flere og flere bliver vaccineret mod Covid-19.

Af Lars Krogsdam, chefkonsulent, Kong Georgs Vej 20, 1. Frederiksberg

I takt med coronapandemiens udbredelse har særligt ét visuelt udtryk spredt sig: Mundbind.

Vi har set, hvordan mundbind har spredt sig som en dominoeffekt fra Asien til USA til Sydeuropa og nordpå til Danmark. Ikke fordi sundhedsmyndighederne anbefalede det. Disse krav fra Sundhedsstyrelsen og WHO kom ikke, da smitten eksploderede sidste forår, men først efter politiske krav om mundbindstvang.

Mundbind er for nogle blevet et politisk statement, og selv i regioner helt uden smitte er der i dag krav om mundbind. I Danmark ser vi også denne udbredelse af mundbind, både frivilligt i gadebilledet, men også under tvang flere steder i det offentlige rum. Og selvom smitten nu er lavere, end da man sidst skærpede kravene til brug af mundbind, pågår der ingen politisk debat om at justere mundbindskravet. Tværtimod ses det modsatte, og både USA's Anthony Fauci og Danmarks Søren Brostrøm har udtalt, at det er muligt, vi kommer til at bruge mundbind i lang tid, også efter vaccinerne er udrullet. Men står gevinsterne ved denne anvendelse af mundbind mål med de negative effekter?

Ifølge Sundhedsstyrelsens egen vejledning er der »tilstrækkelig dokumentation til at antage, at mundbind kan have en supplerende forebyggende effekt, når de bruges korrekt og i tillæg til øvrige smitteforebyggende anbefalinger«. Der er altså tale om antagelser om en mulig supplerende effekt, hvis de bruges korrekt, hvilket ifølge en undersøgelse foretaget af DR er yderst sjældent.

Det er dog ikke kun Sundhedsstyrelsen, der udtaler sig vagt om gevinsten ved mundbind i det offentlige rum. Ifølge alle kendte studier og observationer har mundbind i bedste fald en begrænset effekt, når smittetrykket i samfundet er lavt, og effekten er endnu mere tvivlsom på steder, hvor Statens Serum Institut og andre har bekræftet, at smitterisikoen er ekstremt lille: På udendørsarealer, i butikker, i den kollektive trafik, i sportsarenaer osv.

En tikkende plastikbombe
Det skal holdes op mod de veldokumenterede negative effekter af mundbind. Således skriver Sundhedsstyrelsen selv, at mundbind bl.a. »kan medføre en risiko for kontaktsmitte, hvis det ikke håndteres og anvendes korrekt; kan medføre risiko for smitte, hvis det ikke udskiftes, når det er fugtigt eller forurenet; kan give gener som hovedpine, åndedrætsproblemer, udslæt, sår og allergiske reaktioner ved langvarig brug; kan medføre et generelt ubehag og følelse af kvælningsfornemmelse; kan påvirke kommunikationsmulighederne; kan medføre falsk tryghed og resultere i en lavere efterlevelse af øvrige og mere effektive tiltag til forebyggelse af smittespredning; kan medføre affaldsproblemer efter brug«.

Jeg vil ikke her gennemgå de mange negative effekter, som Sundhedsstyrelsen oplister, men dog kalder Syddansk Universitet de tre millioner mundbind, der smides ud hvert eneste minut, for en tikkende plastikbombe. Dette kan måske, bortset fra de mange mikro- plastmundbind, der flyder på gaderne, virke som et abstrakt problem.

Mere konkret er det, som min kollega Peter oplever hver eneste dag. Peter er autist og oplever kvælningsfornemmelser, når han tager mundbind på. Og når han ikke har det på, oplever han, på trods af et badge, der fritager ham fra kravet, at blive udskammet, set grimt på, skældt ud.

Peter er således én af de ca. 100.000 mennesker i vores samfund, der på grund af en diagnose slet ikke kan bruge mundbind og dermed reelt oplever sig udelukket fra en stor del af samfundet som f.eks. at handle og benytte den kollektive transport. Indgår Peter mon i et helhedsperspektiv i forhold til krav om anvendelse af mundbind?

Med de tvivlsomme positive effekter af mundbindstvang og de dokumenterede negative effekter må det være på tide at løsne på kravet. Det bør gøres nu i takt med, at smittetrykket er lavt og stabilt, flere og flere bliver vaccineret mod Covid-19, og effekten af mundbind i det offentlige rum dermed definitivt forsvinder. Det vil være til glæde for sundheden, miljøet, min kollega Peter og mange andre som ham.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?